Firenze

2020.01.23. 06:27

Létrehozzák az olasz nyelv múzeumát

Március 25-ét Dante-nappá nyilvánítja az olasz kormány.

Forrás: Pixabay

Az olasz nyelv múzeumának létrehozását tervezi Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.

Az intézmény Firenzében találna otthonra Dante Alighieri (1265-1321) halála 700. évfordulójának 2021-es megünneplése keretében

jelentette be kedden a kormányfő, aki Dario Franceschini olasz kulturális minisztert és Dario Nardella firenzei polgármestert bízta meg a múzeum életre hívásának a feladatával.

Az olasz kormány pénteken jelentette be, hogy március 25-ét Dante-nappá nyilvánítja.

Ezen a napon minden évben megemlékeznének a kulturális intézmények, iskolák, egyetemek az olasz költőről.

Dante felhasználta műveiben a firenzei dialektus egy kissé megváltoztatott formáját, ami hatással volt az olasz nyelv fejlődésére. Francesco Petrarca és Giovanni Boccaccio szintén nagy hatással volt a 14. században az olasz nyelvre, Dantéval együtt őket tartják az olasz irodalom három királyának.

A Dante-nap programsorozatának középpontjában azok a helyszínek állnak, ahol Dante életét élte, kezdve szülővárosával, Firenzével.

Kiállításokat, szemináriumokat és körutakat szerveznek az évfordulóhoz kapcsolódóan. A római Scuderie del Quirinale kiállítótérben nemzetközi tárlatot mutatnak be Dante tiszteletére.

Borítókép: Dante Alighieri (1265-1321) szobra Firenzében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!