Gyász

2020.01.13. 07:03

Elhunyt Sir Roger Scruton brit konzervatív író-filozófus

A Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetés birtokosa volt.

EDINBURGH, SCOTLAND, Thursday 14th AUGUST 2014: English philosopher Roger Scruton FBA, FRSL appears at the Edinburgh International Book Festival.The Edinburgh International book festival is the world's biggest literary festival and is held in the city which since 2004 is the world's first UNESCO city of literature.

Forrás: NurPhoto / AFP

Fotó: Guillem Lopez

Sir Rogert – a Brit Akadémia és a Királyi Irodalmi Társaság tagját, a Buckingham Egyetem és az Oxfordi Egyetem vendégprofesszorát – 75 éves korában érte a halál. A hírt vasárnap este jelentették be Scruton professzor saját honlapján.

Roger Scruton ötvennél több könyv és publikáció szerzője.

Daniel Hannan, a kormányzó brit Konzervatív Párt volt európai parlamenti képviselője a kor legnagyobb konzervatívjaként méltatta Scrutont. Szavai szerint Sir Roger halálával az ország kimagasló intellektust veszített el.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond Magyarország londoni nagykövetségén, ahol átadta a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést Sir Roger Scruton brit író-filozófusnak (j) 2019. december 3-án
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Sajid Javid, a konzervatív párti brit kormány pénzügyminisztere vasárnap esti Twitter-bejegyzésében kiemelte, hogy Roger Scruton egyedülálló mértékben járult hozzá a közélethez, és e hozzájárulás része volt az egykori kelet-európai szabadságharcosok támogatása éppúgy, mint a nyugati konzervativizmus ügyének hatalmas mértékű előmozdítása.

Timothy Garton Ash liberális brit történész, publicista a Twitteren közzétett vasárnap esti méltatásában rendkívüli intellektusnak nevezte Scruton professzort, és ő is kiemelte, hogy Sir Roger a közép-európai másként gondolkodók nagy támogatója volt.

Garton Ash úgy fogalmaz: Scruton provokatív, néha felháborodást kavaró konzervatív gondolkodó volt, olyasvalaki, akinek velük szemben hangoztatott ellenvéleményét a liberális társadalmaknak is örömmel kell fogadniuk.

Sir Rogert a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetésben részesítette Áder János köztársasági elnök. A kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnök adta át december elején a londoni magyar nagykövetségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!