James Simon Galéria

2019.12.31. 07:06

Minden eddigi látogatottsági rekordot megdöntött Berlin új múzeuma

Júliusi átadása óta több mint egymillió látogatót vonzott.

22 September 2019, Berlin: A cloudless sky can be seen in summer temperatures from the James Simon Gallery. Photo: Jörg Carstensen/dpa

Fotó: Jörg Carstensen

A 134 millió euróból (mintegy 44,2 milliárd forintból) megvalósított épületet David Chipperfield brit sztárépítész tervezte.

A galéria több mint 4000 négyzetméteres kiállítóterülettel rendelkezik és egy előadóteremnek is otthont ad. Legfontosabb funkciója, hogy a Spree folyó szigetén található összes múzeum bejárataként szolgál.

„Boldogok vagyunk, hogy a James Simon Galéria ilyen rövid idő alatt minden látogatottsági rekordot megdöntött, és a berlini Múzeumsziget legfőbb látnivalójává vált” – mondta Michael Eissenhauer, a berlini állami múzeumok főigazgatója.

Az épületet, amelyet Angela Merkel német kancellár nyitott meg júliusban, James Simon zsidó származású német vállalkozóról és műgyűjtőről nevezték el, aki a 19. század második felétől 1932-ben bekövetkezett haláláig mintegy 10 ezer műtárgyat adományozott a berlini múzeumoknak és ezzel Németország egyik legnagyobb művészeti mecénása volt.

A Múzeumsziget a német főváros egyik legfőbb nevezetessége.

A Pergamon Múzeum legfőbb kincsét, az ókori mezopotámiai nagyváros, Babilon legjelentősebb építészeti emlékének számító világhírű Istár-kaput naponta ezrek csodálják meg, akárcsak „a szépség istennőjét”, a Neues Museum kissé elsötétített kupolatermének üvegszekrényében elhelyezett 3400 éves Nofertiti-mellszobrot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!