Notre-Dame

2019.08.10. 13:01

Fokozott biztonsági feltételek mellett folytatják a helyreállítást

A munkálatokat az egészségre veszélyt jelentő, nem megfelelően kezelt ólomszennyezettség miatt függesztettek fel a múlt hónapban.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Rafael Yaghobzadeh

A több száz éves katedrális tetőszerkezete és tornya sok ólmot tartalmazott, ami megolvadt az április 15-én kiütött tűzben. A munkavédelmi felügyelet júliusi jelentésében rámutatott, hogy a helyreállításon dolgozó munkások egészségre káros mértékű ólomszennyezettségnek lehettek kitéve, és az ezzel kapcsolatos munkavédelmi szabályokat nem tartották be.

Ólomszemcséket felszedő tapadóanyagot permeteznek a párizsi Saint-Benoit általános iskola udvarára, miután az egyik tanuló szevezetében a vér ólomtartalma meghaladta az elfogadott határértéket. Az iskola a Notre-Dame-székesegyház közelében fekszik
Fotó: Christophe Petit Tesson / MTI/EPA

A párizsi hatóságok pénteki közlése szerint

a helyszínen egyebek között új fertőtlenítő és beléptető rendszert állítottak fel, amelyek a jövő hét végétől lesznek üzemképesek.

Mint mondták, „ez megakadályozza, hogy bármilyen szennyező anyag kijusson a külvilágba”.

A Mediapart francia oknyomozó portál július elején arról számolt be, hogy a tűzvészt követően az ólomszint egészségügyi határértékének 400-700-szorosát mérték a katedrális környékén a talajban.

A portál azzal vádolta a francia hatóságokat, hogy leplezni akarják a problémát, de az egészségügyi illetékesek ezt cáfolták. Azzal érveltek, hogy a tájékoztatás átlátható.

A héten munkások kezdték fertőtleníteni Párizs néhány iskoláját, hogy megakadályozzák az ólommérgezés esetleges kockázatát. Emmanuel Macron francia elnök a katasztrófát követően bejelentette, hogy öt év alatt újjá akarják építeni a 12. századi székesegyházat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!