turistacsalogató

2019.07.25. 12:09

Katonai járművek láthatók a víz alatti múzeumban

Tankok, egy csapatszállító és egy helikopter látható Jordánia partjainál. A kiállítás búvárkodás közben vagy üveges aljú hajóról nézhető meg.

Forrás: AFP

Fotó: Khalil Mazraawi

A közel-keleti ország reményei szerint a 28 méteres mélységben elhelyezett 19 kiselejtezett katonai jármű népszerű turistacélponttá válik.

Az akabai speciális gazdasági övezet (ASEZ) felügyeletét végző hatóság szerint a merülőhelyként is működő víz alatti hadimúzeumban

egyebek között tankok, egy katonai mentőautó, egy légvédelmi eszköz, fegyverek és egy harci helikopter kapott helyet.

A korallzátonyok ölelésében kialakított látványosság célja, hogy a múzeumlátogatás egy „új típusát” nyújtsa a búvároknak és az üveges aljú hajón érkező turistáknak a „sport, a természet és a kiállítási tárgyak” ötvözése révén.

A Vörös-tenger északi része népszerű merülőhely a búvárok körében, akiket vonzanak a – globális felmelegedés ellenére viszonylag jó egészségi állapotban lévő – korallzátonyok.

A térségért felelős hatóság szerint az elsüllyesztett járművekről eltávolították a veszélyes anyagokat a tengeri ökoszisztéma védelme érdekében.

Mint hozzátették, az új múzeum révén mesterséges zátonyok tudnak kialakulni, továbbá lehetővé teszi a régió természetes zátonyainak regenerálódását azáltal, hogy „alternatív merülőhelyre vonzza a látogatókat”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!