Viktoriánus erkölcsök?

2019.04.12. 14:06

A politikai korrektség rémei ellen harcol a Brit Vígjáték Alapítvány

Shane Allen, a BBC komédiaügyi vezetője szerint már a brit humor hagyományait fenyegeti a politikai elvárásoknak való kényszeres megfelelés.

Forrás: AFP / MICHAEL WHITE PRODUCTIONS / NATI / COLLECTION CHRISTOPHEL

A humort megöli, hogy a közösségi média viktoriánus erkölccsel rendelkező felhasználói folyamatosan panaszkodnak a viccek miatt – jelentette ki a BBC vezetője.

Shane Allen, a BBC komédiaügyi vezetője szerint a brit humor hagyományait fenyegeti a politikai korrektség – hívja fel a figyelmet a 888.hu cikke.

Allan most indította útjára a Brit Vígjáték Alapítványt, amely keretein belül létre szeretne hozni egy vígjátékokra vonatkozó alapszabályzatot, ami szerinte segítene megbirkózni a nézők – főleg a politikai korrektséggel kapcsolatos – panaszözönével.

A BBC humoristája szerint egy olyan világban élünk, ahol a közösségi média által könnyen ki lehet ragadni a kontextusból a humoros anyagokat, ami sokat ront a helyzeten.

A műfaj szereplői közül sokan úgy érzik, hogy a vígjátékok nem olyan viccesek, mint amennyire lehetnének, mert az íróknak nagyon óvatosnak kell lenniük, folyamatosan figyelniük kell arra, nehogy valakit/valakiket véletlenül megsértsenek

– mondta.

Hozzátette, hogy az alapszabályzat segíthet abban, hogy az írók nagyobb szabadságot kapjanak.

Habár a BBC is folyamatosan a píszí elveket propagálja, már ők sem tudnak mit kezdeni azzal, hogy a nézőik folyamatosan túl fehérnek és túl középosztálybelinek tartják a csatornát.

A píszí aktivistáinak Shane Allennel is problémájuk van, mivel a neves Belfast Royal Academyre járt, mielőtt az Edinburgh-i Egyetemre ment volna. Azaz ő is túl fehér, túl középosztálybeli, és nem tartozik valamelyik kisebbséghez, alulreprezentált csoporthoz.

Shane Allen korábban azzal csapta ki a biztosítékot, hogy

a Monty Pythonra visszautalva azt mondta, „ha most állítanánk össze egy csapatot, az nem hat fehér férfiből állna az elit egyetemekről, hanem sokszínűbb társaság lenne, amely tükrözné a modern világot.”

Borítókép: Pillanatkép a Gyalog galopp (eredeti címén: Monty Python and the Holy Grail) című filmből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!