Műkincsvita

2019.01.02. 11:31

Nácik által elrabolt festményt kér vissza az Uffizi képtár Németországtól

A hiányzó festményről készült fekete-fehér fotót kifüggesztették, és olasz, angol és német nyelven rányomtatták az elrabolt szót.

A firenzei Uffizi Képtárak felszólította kedden Németországot, hogy szolgáltassa vissza Jan van Huysum holland festő (1682-1749) egy csendéletét, amelyet az Olaszországból visszavonuló náci csapatok vittek magukkal.

„Németország morális kötelessége a festmény visszaadása múzeumunknak.

Ez a történet megakadályozza, hogy a második világháború, a nácizmus rémtettei által okozott sebek begyógyuljanak” – fogalmazott Eike Schmidt, az Uffizi német igazgatója. „Németország nem alkalmazhatja az elévülési törvényt a háború alatt ellopott műkincsek esetében” – hangsúlyozta Schmidt, aki kedden a hiányzó festményről készült fekete-fehér fotót kifüggesztette a Pitti-palotában. A fotóra olasz, angol és német nyelven rányomtatták az elrabolt szót.

A „Vaso di Fiori” (virágváza) című, több millió dollárt érő festményt 1824-ben állították ki Firenzében, amikor II. Lipót toszkánai nagyherceg megvásárolta gyűjteményébe. Egészen 1940-ig a Pitti-palota falán lógott, a második világháború kitörésekor azonban a palota kincseit egy közeli faluba menekítették. Három évvel később a német csapatok lefoglalták és Németországba vitték a festményt, ahol csak 1991-ben, Németország újraegyesítésekor került a figyelem középpontjába, akkor egy család tulajdonában volt.

Közvetítők útján a család kártérítést kért a festmény visszaadásáért cserében, de az Uffizi elutasította azt.

A festmény visszaszerzését célzó minden erőfeszítés kudarcot vallott, a német állam a 30 évnél korábbi bűncselekményekre vonatkozó elévülési törvényre hivatkozva megtagadta, hogy közbelépjen.

Borítókép: Eike Schmidt, az Uffizi képtár igazgatója. Fotó: Uffizi TV / Youtube

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!