Lapértesülés

2018.12.19. 14:47

Prőhle Gergely vezetheti a Habsburg Ottó hagyatékát kezelő alapítványt

A Pesti Srácok értesült erről kormányzati forrásból.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Soós Lajos

A PestiSrácok.hu azt írta, szinte bizonyos, hogy Prőhle Gergely lesz a Habsburg Ottó hagyatékát kezelő alapítvány vezetője. Ezzel az értesülésükkel egy korábbi, pontatlan értesülésüket korrigálták. Korábban ugyanis tudni vélték, hogy Prőhle a Habsburg Történeti Intézet vezetője lesz. Mint korrekciójukban azóta megírták: „erről szó sincs”. A tévedés miatt egyszersmind olvasóiktól és minden érintettől is elnézést kértek.

Prőhlét október végével menesztette az azóta Demeter Szilárd megbízott főigazgató vezetése alá kerülő Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) éléről Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter.

A lap emlékeztet arra, hogy Prőhle pozícióját Szakács Árpád Magyar Időkben megjelenő, Kinek a kulturális diktatúrája? című cikksorozata rendítette meg, annak is a negyedik része, amelyben Szakács föltárta: a szervezet kulturális programjaiban megdöbbentő aránytalanságokat lehet tapasztalni, s a balliberális művészelit dominanciáját lehet kimutatni.

A lap a Prőhle pozícióját megingató cikkek sorában utal a sorozat kilencedik részére is, amely azt taglalta, hogy

a PIM alá tartozó Kassák Múzeum márciusban olyan tárlatot rendezett a Tanácsköztársaságról, amely a kommunista terrorállammal szemben ma már konszenzusosnak mondható kritikának nyomát sem mutatta.

Prőhle Gergely egyébként nem csak a Habsburg Ottó hagyatékát kezelő alapítványt vezetheti a jövőben, ugyanis a napokban harmadszor is újraválasztották a Magyar Evangélikus Egyház országos felügyelőjévé – írta a PestiSrácok.hu.

A Wikipedia szócikke szerint Habsburg Ottó (Reichenau an der Rax, 1912. november 20. – Pöcking, 2011. július 4.) teljes nevén Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius von Habsburg-Lothringen, politikus, közíró, az Európai Parlament volt tagja, az utolsó Habsburg-trónörökös. A 20. század első felében az uralkodóházat detronizálták, Ottó évtizedekig igényt formált a trónra, 1961-ben azonban lemondott osztrák trónöröklési jogáról, hogy Ausztriába beléphessen.

Borítókép:

Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az Örökség Kultúrpolitikai Intézet kerekasztal-beszélgetésén, amelyet a 2010 utáni Orbán-kormányok kultúrpolitikájáról tartottak a múzeumban 2018. június 21-én.

MTI Fotó: Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!