összekötő erő

2018.06.06. 17:30

Bécsben vendégeskedik a szentpétervári Ermitázs

A cári udvar és a Habsburgok kincsei egyesülnek egy hónapra a bécsi Művészettörténeti Múzeumban.

A Die Ermitage zu Gast – Meisterwerke von Botticelli bis van Dyck (Vendégségben az Ermitázs – Mesterművek Boticellitől van Dyckig) című kiállításon a szentpétervári múzeum 14 festményét láthatja a közönség.

A szerdától szeptember 2-ig látogatható tárlaton a KHM hasonló képeivel együtt mutatják be az oroszországi múzeumban őrzött alkotásokat, ezzel is kiemelve a kulturális örökség összekötő erejét.

Látható többek között Anthonis van Dycks önarcképe 1622-1623-ből, amely mellé van Dyck Nicholas Lanier angol zeneszerzőről készített portréját függesztik a Bécsi Múzeumok gyűjteményéből.

Stefan Weppelmann kurátor szerint ritka szerencsés eset, hogy egyszerre látható a fiatalon elhunyt Ambrosius Holbein egy alkotása a nála sokkal híresebbé vált testvére, Hans Holbein egyik képével.

II. Katalin orosz cárnő (1729-1796) harminc év alatt mintegy 4000 értékes festményt szerzett meg Európából, ezzel teremtette meg az Ermitázs alapjait.

A kiállítás az OMV osztrák energiaipari konszern kezdeményezésére valósult meg, amely az orosz gázóriással, a Gazprommal együtt az Ausztria és az egykori Szovjetunió közötti első gázellátási szerződés 50. évfordulóját ünnepli.

Ebből az alkalomból Vlagyimir Putyin orosz elnök és Alexander van der Bellen osztrák államfő kedd este közösen nyitotta meg a tárlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!