Borús kilátások

2022.11.06. 08:59

Recesszióra számítanak az európai országok pénzügyi szakértői

Növekvő munkanélküliségre, súlyosbodó inflációra és recesszióra figyelmeztet a svéd pénzügyminiszter, a brit jegybank szerint pedig az Egyesült Királyság a történelem leghosszabb recesszióját fogja átélni a következő években – adta hírül a V4NA.

A brit jegybank, a Bank of England londoni épülete előtt egy járókelő 2022. november 3-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Andy Rain

A nemzetközi hírügynökség beszámol arról, hogy Elisabeth Svantesson svéd pénzügyminiszter sajtótájékoztatón mutatta be a minap a pénzügyminisztérium legfrissebb, a gazdasági helyzetről szóló előrejelzését.

“Sötét képet látunk magunk előtt. Nemcsak a szó szoros értelmében tartunk a tél felé, hanem Svédország gazdasága is sivár tél elé néz. Az előrejelzések szerint több területen is nőni fog a munkanélküliség, az infláció miatt pedig tovább nőnek az árak. Nem tudjuk, milyen ‘hideg’ lesz”

 – mondta a pénzügyminiszter

Jövőre a svéd gazdaság várhatóan recesszióba kerül, és ezzel párhuzamosan a munkanélküliség emelkedni fog a jelentés szerint. Különösen súlyos problémaként azonosították Svédország amúgy is magas munkanélküliségi rátáját, amely a hetedik legmagasabb az Európai Unióban.

“Problémás, hogy magas a munkanélküliség. Most, hogy ismét recesszió sújt minket, még több ember marad majd munka nélkül, az egész svéd gazdaságot pedig az infláció veszélye fenyegeti, ha nem vesszük kézbe a dolgokat”

 – tette hozzá Elisabeth Svantesson.

A lakás és ingatlanpiacot egy másik bizonytalansági tényezőnek tekintik, ugyanis a magas kamatlábak számos családnak komoly pénzügyi nehézségeket okoznak.

Közben a Bank of England is borús kilátásokat vázol az Egyesült Királyság számára. Előrejelzése szerint az ország a történelem leghosszabb recesszióját fogja átélni.

Amellett, hogy Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter új költségvetést készít elő, ami szerint magasabb adóterhekkel kell megbirkózniuk a briteknek, a Bank of England csütörtökön arról tájékoztatta a lakosságot, hogy 0,75 százalékkal 3 százalékra emeli a kamatlábakat, hogy megbírkózzon a súlyosbodó inflációval. Ez harminc év óta a legnagyobb egyszeri emelés.

A jegybank a továbbá azt jósolta, hogy az Egyesült Királyság az elmúlt évszázad leghosszabb recessziójába lép, mondván, hogy a 2022 harmadik negyedévében kezdődött recesszió legalább 2024 közepéig fog tartani. Az előre jelzett kétéves recesszió jóval hosszabb lesz a korábbi előrejelzésekhez képest, amelyek 15 hónapos visszaesést jósoltak. 

A csaknem két éven keresztül tartó gazdasági visszaesés lesz a leghosszabb recesszió a statisztikák vezetésének 1920-as kezdete óta.

Jeremy Hunt pénzügyminiszter a kamatemelésekre reagálva azt mondta, 

“az infláció az ellenség, és országszerte súlyosan érinti a családokat, a nyugdíjasokat és a vállalkozásokat. Ezért a kormány első számú prioritása az infláció megfékezése, a jegybank pedig a mai napon lépéseket tett annak érdekében, hogy az infláció visszatérjen a célértékhez. A kamatlábak világszerte emelkednek, ahogy az országok kezelik az emelkedő árakat, amelyeket nagyrészt a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború okozott. A legfontosabb dolog, amit a brit kormány most tehet, hogy helyreállítja a stabilitást, rendbe teszi az államháztartást, és csökkenti az adósságot, hogy a kamatemelkedés a lehető legalacsonyabb szinten maradjon”

idézte a nemzetközi hírügynökség 

.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!