Energiabiztonság

2022.04.19. 06:46

Ellenzik a német munkaadók és szakszervezetek az orosz energiaembargót

Egy azonnali gázembargó a termelés csökkenéséhez, bezárásokhoz, további munkahelyek megszűnéséhez vezetne Németországban – írják közös állásfoglalásukban.

Német munkaadók és szakszervezetek egyaránt ellenzik az Európai Unió tilalmát az orosz gázimportra vonatkozóan, mivel szerintük egy ilyen lépés gyárbezárásokhoz és munkahelyek megszűnéséhez vezetne az unió legnagyobb gazdaságában – írja az AP hírügynökség nyomán a Magyar Nemzet. 

– Egy azonnali gázembargó a termelés csökkenéséhez, bezárásokhoz, további munkahelyek megszűnéséhez vezetne Németországban

– fogalmazott Rainer Dulger, a BDA munkaadói csoport vezetője és Reiner Hoffmann, a DGB szakszervezeti konföderáció vezetője a DPA német hírügynökségnek eljuttatott közös állásfoglalásában hétfőn.

A nyilatkozat amiatt látott napvilágot, hogy az európai vezetők az Oroszország elleni lehetséges új szankciók bevezetéséről tárgyalnak az energia területén, miután április hetedikén már megtiltották az orosz szén importálást, augusztusi kezdettel. Ukrán vezetők azt állítják, Oroszország energiaexportból származó bevételeiből finanszírozza a háborút, és ennek véget kell vetni – írja az AP. 

Ez azonban nem lesz egyszerű – jegyzi meg az AP cikke. Az Európai Unió 27 tagállama a földgáz 40, az olaj 25 százalékát szerzi be Oroszországból. A legnagyobb nehézséget a földgázellátás megszűnése jelentené – állítják energiaipari szakértők, mivel ennek nagyja Oroszország felől érkezik, a cseppfolyós gázból pedig – amit hajókon szállítanak – korlátozott mennyiség áll rendelkezésre, mivel világszerte nagy a kereslet iránta. 

Németország a jelentős feldolgozóiparával és az orosz gáz egyik legnagyobb importőreként egyelőre ellenzi az energiaimport teljes tiltását, és azt mondja, fokozatosan szüntetné meg az orosz energiahordozóktól való függőségét: az olajtól az év végére, a gáztól pedig 2024 közepére válna függetlenné. 

Az unió ugyanakkor olyan lépéseket vázolt fel, melyek keretében kétharmaddal csökkentené az év végére az orosz gáz behozatalát, azzal, hogy Norvégia és Azerbajdzsán felől szállítana vezetékes gázt, valamint nagyobb mennyiségben importálna cseppfolyós gázt, egyúttal felgyorsítaná a szél- és naperőművek fejlesztését. 

Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter a napokban úgy nyilatkozott: egy közvetlen gázembargó a német társadalom békéjét veszélyeztetné. 

Az Oroszországgal szemben alkalmazott széles körű gazdasági szankciók ellenére az unió továbbra is naponta 850 dollárnyi összeget fizet Oroszországnak a gázért és az olajért, miközben a kormányok elítélik az Ukrajna ellen folyó háborút – írja az AP. A nagy földgázigényű vállalatok között üveg-, fém-, kerámia- és vegyi üzemek találhatók, iparági szakértők úgy vélik, egyes esetekben lehetetlen rövid távon pótolni az orosz gázt. Az elemzők szerint az orosz nyersolajat könnyebb lenne kiváltani, mint a gázt, 

egy bojkott azonban mindenképpen még a mostaninál is magasabb energiaárakhoz vezetnének, amelyek végül a fogyasztókon csapódnának le, akik már így is rekordmagas inflációval néznek szembe az unió számos országában 

– olvasható az AP cikkében.

Borítókép: Robert Habeck német alkancellár / MTI / EPA / Action Press pool / Christian Marquardt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!