nehéz elkerülni

2020.11.23. 15:03

A negyedik negyedévben is csökkenhet a német gazdaság teljesítménye

Az újabb járványvédelmi korlátozások a negyedik negyedévben is gazdasági visszaesést okozhatnak Németországban vezető német közgazdászok szerint.

Holger Schmieding, Berenberg Bank vezető közgazdásza szerint a korlátozó intézkedések újbóli elrendelése „megnöveli annak valószínűségét, hogy a negyedik negyedévben ismét csökkenjen a német bruttó hazai termék”. Carsten Brzeski, az ING bank közgazdásza szerint pedig a „ráduplázást” a gazdasági teljesítmény év eleji visszaesésére a negyedik negyedévben „már nem is lehet elkerülni”.

Már szeptemberben meginogni látszott a szolgáltatóiparban a teljesítmény növekedése, a korlátozások második fordulója pedig erre a trendre csak rá fog erősíteni. „Nem utolsó sorban pszichológiai tényezők miatt, amelyek hatását a gazdaságban sosem szabad alábecsülni” – mondta Brzeski.

„A bizonytalanság, a fogódzók és a perspektíva hiánya, hogy mikor is lesz már vége ennek az egésznek, mély nyomot hagy a fogyasztói és üzleti bizalmon egyaránt.”

A szövetségi és tartományi kormányzatok szerdán nagy valószínűséggel újabb járványvédelmi korlátozásokat jelentenek be. Egy, a Reuters hírügynökség által megtekintett tartományi intézkedési tervezet a vendéglátóipari és szabadidős szolgáltató intézmények bezárásáról is említést tesz december 20-ig.

Márpedig az ebből származó visszaesést még a feldolgozóipar lendületes növekedésben lévő teljesítménye sem lesz képes ellensúlyozni.

A feldolgozóipar erőteljes növekedéssel indította ugyanis a negyedik negyedévet „hogy behozza a lemaradását és ki tudja elégíteni a lendületesen növekvő ázsiai keresletet” – mondta Brzeski. Megjegyezte ugyanakkor, hogy miután a nyugati fejlett gazdaságoknak szinte mindegyike az év végi lezárások és korlátozások valamilyen formája felé tart, „nehéz lenne elképzelni, hogy Kína egymagában meg tudja menteni a német gazdaságot a kettős visszaeséstől”.

A legnagyobb európai nemzetgazdaság, Németország teljesítménye a tavaszi negyedévben soha nem tapasztalt mértében esett vissza a járványvédelmi korlátozások miatt. A visszaesést azonban a nyár folyamán már a teljesítmény lendületes növekedése váltotta fel. Holger Schmieding hasonlóan erőteljes pozitív korrekcióra számít a gazdasági teljesítmény negyedik negyedévi esetleges csökkenése esetén is. „Ez nem kell hogy beárnyékolja a 2021-es pozitív kilátásokat” – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!