Együttműködési megállapodások

2019.08.22. 18:54

Csaknem kétszázezer állás jött létre a kormány stratégiai partnereinél

Hét év alatt nyolcvanegy piaci szereplővel kötött stratégiai együttműködést a kormány. Ez a kör több mint 22 ezer új munkahelyet hozott létre.

A kormánnyal stratégiai partnerséget létesítő cégek bő háromnegyede valamilyen termelővállalat – hívja fel a figyelmet a Világgazdaság cikke.

Az elmúlt években szorosabbra fűzte kapcsolatát a kormány a versenyszféra meghatározó tagjaival, ennek szellemében az elmúlt hét évben 81 piaci szereplővel kötött stratégiai együttműködési megállapodást

– derült ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium adataiból.

A sort 2012. július 20-án a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. nyitotta, de még abban az esztendőben partnerségre lépett a kabinettel a Richter Gedeon Nyrt., az Arconic-Köfém (korábban Alcoa) Kft., a Daimler AG, a Magyar Suzuki Zrt., a Hankook Tire Magyarország Kft., a GE Hungary, a Microsoft Magyarország, a Stadler Rail csoport és a Tesco Global Áruházak.

A kezdeti lendület hamar alábbhagyott, de a – 2010 és 2014 közötti – második Orbán-kormány alatt így is negyvennégy megállapodás született.

A 2014–2018-as ciklusban harminceggyel bővült a stratégiai partnerek tábora, a tavaly áprilisi országgyűlési választás óta pedig hattal. Legutóbb, március 8-án a Güntner-Tata Hűtőtechnika Kft. lépett be a körbe, az eseményt a cég 8 milliárd forint értékű, 150 munkahelyet teremtő tatai beruházásának bejelentésére időzítették, amelyet az állam 1,5 milliárd forinttal támogat.

A német Güntner csoport hazai leányvállalatának példája a részt vevő cégek és a kormány szándékát is kifejezi: a partnerségre lépő cég nem kap alanyi jogon beruházási támogatást, egyéb kedvezményt vagy mentességet, de tevékenységével segítheti a foglalkoztatás bővítését, elsősorban magas hozzáadott értékű munkahelyek létrehozásával.

A külgazdasági tárca összegzése szerint a már meglévő partnerek több mint 22 ezer új munkahelyet hoztak létre, összesen 180 ezer dolgozót foglalkoztatnak.

Bár a nyolcvanegy partner között akad szolgáltató és pénzügyi cég is, a bő háromnegyedük termelővállalat. Gyakori kritika a stratégiai együttműködésekkel szemben, hogy a magyar tulajdonú cégek helyett főként multinacionális vállalatok jutnak állami forráshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!