Brexit

2018.08.07. 14:35

Közbiztonsági kockázatot jelenthet, ha nincs megállapodás

A megállapodás nélküli Brexit veszélyeire figyelmeztettek brit rendőrségi biztosok, akik szerint kockázatot jelenthet a közbiztonságra, ha nem születik megegyezés a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről, mert a szigetország biztonsági kapacitások széles körétől esne el és megszűnne a hozzáférése közös adatbázisokhoz.

A bűnüldöző szervek jelentős mértékben veszítenének műveleti képességeikből, ha nem születik megállapodás a brit kormány és az Európai Bizottság között – mutatott rá Sajid Javid belügyminiszternek írt levelében a rendőrség munkáját Angliában és Walesben felügyelő és segítő biztosok szervezete (Association of Police and Crime Commissioners, APCC) keddi brit sajtóbeszámolók szerint.

Hangsúlyozták a rendőri és igazságszolgáltatási együttműködés fenntartásának jelentőségét a brit európai uniós tagság 2019 márciusában való megszűnése után is.

Rámutattak, a rendőrség nap mint nap 32 közös európai mechanizmust alkalmaz a munkájában, köztük az európai elfogatóparancs rendszerét vagy épp a Schengeni Információs Rendszert (SIS) és egyéb nyilvántartásokat. Mint fogalmaztak, az átfogó partnerség a rendőrségi és a biztonsági együttműködésben mindkét félnek kölcsönösen előnyére van.

Rendőrségi vezetőkkel folytatott konzultációik nyomán felhívták a figyelmet arra, hogy jelentős többletforrásokra lenne szükség, ha elesnének az együttműködés lehetőségétől, az eszközök nem lennének optimálisak, és elképzelhető, hogy romlana a rendőri munka hatékonysága, ezzel együtt pedig a közbiztonság fenntartásában is nagyobb kockázatok jelentkeznének.

Az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója, Michel Barnier többször is utalást tett arra, hogy az Egyesült Királyság nem maradhat részese az európai elfogatóparancs kerethatározatának az EU-tagság megszűnése után, és nem vehet részt a jelenlegi szinten az együttműködés más formáiban. Példaként az Europolt említette – idézte fel a brit sajtó, hozzátéve, hogy Theresa May kormánya azzal vádolja az Európai Uniót, hogy akadályozza a Brexit-megállapodás létrejöttét.

A brit belügyminisztérium szóvivője az aggodalmakra reagálva közölte, köztudott, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság akkor tud a leghatékonyabban fellépni a biztonsági fenyegetések ellen, ha együtt dolgoznak. Kiemelte, hogy fontos fenntartani jelenlegi képességeiket a Brexit után, és ezt hangsúlyozni fogják az Európai Bizottságnak is. Hozzátette, bíznak az együttműködés folytatásában, de „felkészülnek minden eshetőségre, így arra is, ha nem lesz megállapodás”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!