szavazzon

2018.05.04. 10:00

Ön szerint is a Nikoláról koppintotta a Tesla a csúcsteherautóját?

A feltörekvő cég azt állítja, hogy a Tesla lenyúlta a Nikola One nyerges vontató formatervének kulcselemeit.

A Nikola Motor pert indít, mert állításuk szerint a 2016-ban bemutatott, hidrogén üzemanyagcellás Nikola One formaterve „alapvetően köszön vissza” a Tesla hasonló célú, akkumulátoros villanykamionjában – írja a vezess.hu. A vád szerint a Tesla Semi, melyet tavaly novemberben tártak a nagyközönség elé, hat jellegzetes jegyében egyezik meg szinte teljesen a Nikola nyerges vontatójának dizájnjával. Többek között a csomagtartó szélvédője, a bejárati ajtó, a törzs és az oldalburkolat megoldásainak átvételét sérelmezik.

A Nikola One és a Tesla Semi modellek. Forrás: nikolamotor.com, tesla.com

A Tesla egyik szóvivője egy e-mailben jelezte, hogy a feltételezés „nyilvánvalóan alaptalan”, a vádakat határozottan elutasítják. A szabadalomsértésért követelt kártérítés összegét – kétmilliárd dollárt – annak alapján határozták meg, amennyivel a Tesla értéke emelkedett a tőzsdén, miután bemutatták nyerges vontatójukat. (Elon Muskék akkor nem árultak el sokat a Semiről, de 2019-re ígérték a gyártás indulását).

A hidrogénüzemű kamionokat gyártó, és az elektromos haszongépjármű piacon feltörekvő Nikola Motor már korábban, hivatalos formában jelezte kifogásait a Teslának, ám a szupervállalat figyelmen kívül hagyta azokat.

[eweb-voting id="1299715"]

 

Borítókép: Elon Musk a Tesla Semi bemutatóján. Forrás: az ExpovistaTV " target="_blank" rel="noopener">videója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!