Bulvár-celeb

2021.05.12. 07:40

Ez bizarr! Igazi emberfejet használtak kellékként egy filmben

Több mint negyven év után derült ki, hogy a Wise Blood – Csalhatatlan vér című filmben egy valódi zsugorított fejet használtak kellékként.

Forrás: AFP

A georgiai Mercer egyetem kutatói megállapították, hogy valódi az a zsugorított fej, más néven zanza, amit az intézményük 1979-ben a Wise Blood – Csalhatatlan vér forgatásához is kölcsönadott a rendezőnek, John Hustonnak és csapatának – írja az Origo.

A dél-amerikai indiánok annak idején különleges eljárással zsugorították össze ellenfeleik levágott fejét, ezek a trófeák azonban később olyan népszerűvé váltak a kalandorok körében, hogy elkezdték azokat hamisítani: így a múzeumokban lévő példányok jó része is hamisítvány, állatok fejéből készült.

A Mercer egyetemen található zanzát is annak tudatában adhatták át filmes használatra, hogy állati eredetű – csak most, több mint negyven évvel később derült ki, hogy mégsem az. A ritka leletet a kutatók egyébként visszaküldenék Ecuadorba, hisz a negyvenes években onnan került az Egyesült Államokba.

Borítókép: Zsugorított fej egy párizsi múzeumban / Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!