Bulvár-celeb

2021.10.13. 20:38

Figyelem: ez a két súlyos mellékhatás akár 12 hónappal a koronavírus-fertőzés után is megjelenhet

Újabb két mellékhatásra hívja fel a figyelmet egy kutatás a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban.

Ill upset young woman sitting on sofa covered with blanket freezing blowing running nose got fever caught cold sneezing in tissue, sick girl having influenza symptoms coughing at home, flu concept

Forrás: Shutterstock

Fotó: fizkes

Egy kutatásból kiderült, hogy azok is szenvedhetnek szívelégtelenségtől és vérrögöktől a koronavírus-fertőzés után 12 hónappal, akik enyhe tünetekkel megúszták a covidot és nem szorultak kórházi kezelésre -írja a life.hu.

A tanulmány 151 195 Covid-túlélő adatait hasonlította össze 3,6 millió olyan társának adataival, akik nem fertőződtek meg. Ennek alapján a koronavírus-fertőzés súlyosságával arányosan nő a szívroham és más, kardiovaszkuláris esemény esélye.

A nagyobb ellátást igénylő betegek nagyobb kockázatnak vannak kitéve, de azoknál is 39%-kal nagyobb volt a szívelégtelenség kialakulásának kockázata, akik nem kerültek kórházba, sőt, 2,2-szeresére nőtt a halálos vérrög kialakulásának kockázata a betegség utáni 12 hónapban azokhoz képest, aki nem kapták el a vírust – írja a Bloomberg.

A kutatás továbbá felhívja mindenki figyelmét arra, hogy ez a két durva mellékhatás több ezer embert érinthet, így nagyon fontos a poszt-covid kivizsgálás azoknál is, akik kevésbé súlyos tünetektől szenvedtek a betegség lefolyása alatt.

„A Covid-19 utóhatásai jelentősek. A kormányoknak és az egészségügynek szem előtt kell tartaniuk, hogy a hosszú Covid járványnak pusztító következményei lehetnek. ”

- nyilatkozta Ziyad Al-Aly kutatásvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!