Bulvár-celeb

2022.12.11. 13:55

Tudományos szenzáció: néhány egyszerű zöldségben megtalálták a rák ellenszerét

Lengyel kutatók szerint a burgonya, a paradicsom és a padlizsán lehet a rák legyőzésének kulcsa.

Illusztáció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Krasula

A vizsgálatok azt sugallják, hogy a glükoalkaloidok a paprikában, a goji bogyóban és az áfonyában is megtalálható, természetesen előforduló vegyi anyagok rendelkeznek bizonyos rákellenes tulajdonságokkal. A lengyel kutatók úgy vélik, hogy

a zöldségekben található bioaktív vegyületek segíthetnek a betegeknek elkerülni a meglévő kezelések brutális mellékhatásait. 

Bár a kemoterápia rendkívül sikeres a rákos sejtek elpusztításában, számos kellemetlen mellékhatást, például hajhullást, hányingert és fáradtságot okozhat. Ez azért van, mert a gyógyszerek a rákos sejtek célzott kezelése mellett a test más részein lévő egészséges sejteket is elpusztítják - írja az Origo.

Magdalena Winkiel, a poznańi Adam Mickiewicz Egyetem professzora és kollégái szerint ezért érdemes újra megvizsgálni a gyógynövények tulajdonságait. Csapata áttekintette a glükoalkalkaloidokkal - a burgonyát, paradicsomot és padlizsánt is magában foglaló Solanacease növénycsaládban bőségesen előforduló vegyületekkel - kapcsolatos bizonyítékokat. 

Winkiel csoportja szerint ezek a vegyi anyagok megfelelő dózisban "erőteljes klinikai eszközök" lehetnek. Öt glükoalkaloidra - szolanin, kakonin, szolaszonin, szolamargin és tomatin - összpontosítottak, amelyek Winkiel szerint a jövőben gyógyszerek kifejlesztésére használhatók.

A teljes cikket ide kattintva lehet elolvasni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!