Hitte volna?

2022.07.20. 16:55

Ha ezt a 3 jelet fedezi fel magán, ijesztően közel van a kiszáradás

Fontos a megfelelő folyadékbevitel ezekben a napokban, és oda kell figyelni a vészjósló jelekre.

A közösségi média kedvenc háziorvosa, dr. Karan Raj már számos alkalommal elvarázsolta követőit izgalmasabbnál izgalmasabb beszámolóival. A szakember lerántotta már a leplet az egyik legnépszerűbb vitaminnal szembeni tévhitről, de azt is elmondta, pontosan miért kellene gyakran cserélni az ágyneműt, sőt a sokak által gyakran elkövetett, vécén történő telefonozásról is elárult egyet s mást - írja a Bors.

Raj ezúttal figyelembe vette a jelenleg is több helyen tomboló hőséget, és elárulta, hogyan állapíthatjuk meg, ha nem ittunk eleget. Az orvos szerint 3 szokatlan tünet jelezheti a kiszáradást.

1. Édesség iránti sóvárgás

Ez azért történik, mert már annyira kiszáradtál, hogy a májadnak nehezére esik a glikogén glükózzá történő lebontása, így a véredbe kevesebb glükóz kerül – magyarázza Raj.

2. Száraz szemek

A tested nem csak a síráshoz termeli a könnyet. A könny nedvesíti és tisztítja a szemgolyód, így ha nincs elég folyadék a szervezetedben, a szemed sem nedvesedik rendesen – állítja az orvos.

3. Rossz lehelet

A kiszáradás egyenlő még a kevesebb nyáltermeléssel is, ezáltal a szájban lévő baktériumok létszámának megnövekedésével, ami rossz szájszaghoz vezet – zárta szavait videójában a szakember.

A nagy melegben fokozottan ügyelni kell a folyadékbevitelre: egy felnőtt ember ajánlott napi adagja legalább 2 liter. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. július 20-án (szerda) 00.00 órától 2022. július 23-án (szombat) 24.00 óráig Magyarország teljes területére harmadfokú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos.

Illusztráció: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!