Érdekességek

2022.04.17. 14:00

Elefántnyi csokitojás, méteres házinyúl: húsvéti legek, amelyektől tátva marad a szája

Az ünnepi hangulat nemcsak szeretetteljes, meghitt érzéseket kelt bennünk, sokakban a bizonyítási vágy és a versenyszellem tüzét is alaposan felszítja.

 

Gigantikus hímes tojás

 

Ezt a csaknem 16 méteres tojást bizony nem apró ecsetekkel és viasszal pingálták ki a családi étkezőasztalnál. A méretes kültéri dekorációt a PortAventura Entertainment csapata kreálta salou-i (Spanyolország, Tarragona) szabadidőparkjuk, a PortAventura World megnyitója alkalmából. A színpompás, eklektikus mű végül nagyjából feleakkorára tornyosult, mint egy tízemeletes panelház: 15 m 98 cm magas, átmérője pedig 10 m 65 cm lett.

A leghatalmasabb tapsifüles

 

A világ leghosszabb nyula címet egy Darius nevű belga óriásnyuszi kaparintotta meg 2010 áprilisában. Ha teljesen kinyújtózott, mellső lábaitól a hátsókig a 129 cm-t is elérte. Gazdája, a brit Annette Edwards sajnos nem sokáig fürdőzhetett házikedvence dicsfényében: Dariust 2021. április 11-re virradó éjjel ismeretlen tettesek elrabolták.

A nyusziról azóta sincsenek hírek, pedig a lesújtott Edwards több ezer fontot ígért a megtalálónak, ám egyelőre sajnos úgy tűnik, senki nem kopogtatott be hozzá szeretett négylábújával a karjaiban.

A húsvéti desszertek Góliátjai

Minden édesszájú olvasó álma lesz, ami most következik: az ambiciózus édességgyártók természetesen a húsvétnak is szeretik megadni a módját, méghozzá gigászi csokoládékülönlegességekkel.

 

 

 

A Guinness Rekordok Könyve szerint a valaha épített legnagyobb csokinyúl körülbelül annyit nyomott, mint két orrszarvú. 4,245.5 kg-s súlyát a brazil Casa do Chocolate cukrászda ügyes csapatának köszönhette, akik São Benedito városában, egy bevásárlóközpontban tették közszemlére.

 

Nála is méretesebbre nőtt azonban a világ leggrandiózusabb, olasz gyártású csokoládétojása, mely a maga 7200 kg-jával majdnem egy tonnával nehezebb lett, mint egy kifejlett elefánt, magassága elérte a 10 m 39 cm-t, átmérője pedig a 19,6 métert.

 

Csokitojás luxuskivitelben

 

 

A világ legdrágább csokoládétojása ehető aranyat tartalmazott, több mint 50 kg-t nyomott, és három napba telt megalkotni. Végül 7000 fontért, azaz akkori árfolyamok alapján számolva 2 millió 590 ezer forintért kelt el egy londoni árverésen 2012 márciusában.

Sonkarekordok

A valaha főtt legnagyobb sonka ugyan nem húsvét alkalmából készült, de bizonyára rengeteg család ünnepi asztalát látta volna el finom falatokkal. A különleges eljárással előállított étket az olasz Fratelli Beretta húsüzemben főzték ki Trezzo sull'Addában 2010 szeptemberében.

A legtöbben 1-3 kg-os sonkákat vásárolnak a húsvéti lakomára, ez viszont 82.95 kg-t nyomott, és végül Vicenza város "madaras" hipermarketében osztották szét az éhes vásárlók között.

 

Borítókép: Shutterstock

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!