kellemetlen

2020.09.14. 16:12

Újabb bojkottal kell szembenéznie a Mulan forgalmazóinak

A nézők észrevették, hogy a stúdió a film elkészítésében vállalt szerepéért egyebek mellett annak a kínai régiónak is köszönetet mondott, amelynek hatóságait az etnikai kisebbségek elnyomásával vádolják.

Members of Global citizenship declaration in Korea hold placards during a protest in front of the Walt Disney Korea on July 1st, 2020 in Seoul, South Korea. Protesters gather for support Hong Kong demonstrators against the National Security Law of the Chinese government and, declared a boycott of the movie "Mulan" in support of the democracy protests in Hong Kong. They also ask the company to stop release the film in South Korea. (Photo by Chris Jung/NurPhoto)

Forrás: AFP/NurPhoto

Fotó: Chris Jung

A Disney Mulan című játékfilmje újabb bojkottal néz szembe, mert a stúdió a film elkészítésében vállalt szerepéért egyebek mellett Hszincsiangnak is köszönetet mondott, annak a kínai régiónak, amelynek hatóságait az etnikai kisebbségek elnyomásával vádolják.

A korábbi animációs filmből élőszereplőkkel újraforgatott kalandfilm főhőse, Mulan, egy kínai lány, aki a családja becsületének védelmében apja helyébe lépve, férfinak öltözve vesz részt a háborúban. A filmet márciusban mutatták volna be, ám a koronavírus-világjárvány miatt ezt többször is el kellett halasztani. A Disney végül augusztus elején úgy döntött, saját streamingszolgáltatóján, a Disney Pluson teszi emelt áron hozzáférhetővé a filmet az Egyesült Államokban és néhány más országban szeptember elejétől.

A nézők észrevették, hogy a produkció nyolc kínai kormányzati szervnek, köztük Hszincsiang régiónak is köszönetét fejezte ki, amelynek kormányát azzal vádolják, hogy tömegesen internálja az etnikai kisebbséghez tartozókat.

A film forgatása számos helyszínen, köztük Hszincsiang több vidékén zajlott a médiajelentések szerint.

A stúdió többek között a turpani közbiztonsági hivatalnak is köszönetet mondott a film végén megjelenő feliraton. A Hszincsiang keleti részén fekvő városban a dokumentumok szerint számos internáló tábor működik.

A Mulan elleni, közösségi médián, köztük a Twitteren terjedő bojkottfelhívást megelőzte egy tavalyi bojkottkezdeményezés, amelyet az váltott ki, hogy a film főszereplője, Liu Jifei egy nyilatkozatában támogatta a hongkongi rendőrséget, amely fellépett a demokráciáért tüntetők ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!