Film az amerikai zenéről

2019.03.21. 15:37

Morgan Freeman meséli a jazz és a blues történetét

Az America’s Musical Journey című IMAX® mozi narrátora Morgan Freeman, főszereplője Aloe Blacc. A film az Egyesült Államok zenei kultúráját, a jazz, a blues és a rock ’n'roll születését mutatja be, körbejárva az országot New Orleanstól Detroitig.

Forrás: Shutterstock

A zene figyelemreméltó módon képes összekötni a különböző kultúrákból érkező embereket. Erre a legjobb példa az Amerikai Egyesült Államok, amely nem csak hatalmas olvasztótégely, hanem számos zenei műfaj szülőhazája, és a legtöbb világhírű előadó otthona is. Róluk is szól az America’s Musical Journey című 40 perces IMAX® dokumentumfilm, amely nemrég került bemutatásra Amerikában és áprilisban Budapesten is vetítik majd mozivásznon.

A világhírű dokumentumfilm-rendező Greg MacGillivray által jegyzett alkotásban a Grammy-díjra jelölt énekes-dalszerző Aloe Blacc kalauzolja végig a nézőket Amerika zenei utazásán. Az Avicii egyik leghíresebb dalát, a 'Wake Me Up'-ot is szerző Blacc a forgatás miatt bejárta az egész országot.

Mások mellett New York, New Orleans, Chicago, Nashville, Detroit és Miami utcáin is forgatott, hogy feltárja az amerikai zene gyökereit.

A jazz, a blues, a country, rock ’n’ roll és a hip-hop műfajok szellemiségén keresztül ismerhetjük meg az Egyesült Államok történetét és sokszínűségét. A dokumentumfilmet különlegessé teszi a narrátora is, aki nem más, mint a többszörös Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikai színész, Morgan Freeman.

„Nagyon sok honfitársunk választja az Amerikai Egyesült Államokat úticéljaként, de talán még kevesen ismerkedtek meg az amerikai zene bölcsőjének számító városokkal. Szeretnénk, ha a magyarok is tudnák, mennyi élmény vár rájuk például Nashville-ben, a country fővárosában, vagy az onnan három órás autóútra található a blues fővárosaként emlegetett Memphisben, ahol egyébként Elvis Presley háza is áll. Zenerajongóknak szintén kötelező a Mississippi torkolatánál fekvő New Orleans. A városban sétálva sok helyen játszanak jazzt a bárokban, de talán a leghíresebb a Francia negyedben a Bourbon street” – mondta Farkas Miklós, a Discover America Hungary Egyesület elnöke.

Az „America’s Musical Journey” című film fővárosi, zártkörű bemutatója 2019. április 9-én lesz eredeti nyelven. A Discover America Hungary Egyesület Facebook-oldalán lehet majd játszani belépőkért.

Borítókép: Morgan Freeman

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!