ritka betegségben szenvedett

2019.02.22. 10:18

Elhunyt Peter Tork, a Monkees zenésze

A hatvanas években nagy sikereket aratott amerikai zenekar, a Monkees tagja 77 éves volt.

(FILES) In this file photo taken on June 1, 2016, musician Peter Tork of The Monkees performs in New York City. - Tork died on February 21, 2019, according to a post on his Facebook page and confirmed by his siter Anne Thorkelson. The post did not indicate where or how Tork died. He was 77. (Photo by Matthew Eisman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

Forrás: AFP/Getty Images North America

Fotó: Matthew Eisman

„Peter energiája, intelligenciája, őrültsége és kíváncsisága évtizedeken át hozott milliók számára nevetést és élvezetet. Rendíthetetlen humora és bátorsága segített neki elviselni rákbetegségét is” – írta családja csütörtökön Tork honlapján.

Peter Tork (született Peter Thorkelson) 2009 óta szenvedett egy ritka nyálmirigydaganatban, az adenoid cystic carcinomában, de az újra összeálló Monkees-zal egészen haláláig együtt dolgozott.

A Monkees az amerikai televíziózás terméke volt: a hatvanas évek közepén egy showműsor számára válogattak össze négy fiatal, jóképű zenészt, hogy – kicsit a Beatles amerikanizált változataként – eljátsszák egy rockcsapat, a Monkees szerepét.

Peter Torkot, aki az együttes billentyűse és basszusgitárosa lett, barátja, Steven Stills (aki később a Buffalo Springfielddel, majd a Crosby, Stills, Nash & Younggal lett világszerte ismert) ajánlotta a válogatásra. Tork mellett Michael Nesmith (gitár), Micky Dolenz (ének, dob) és Davy Jones (ének, ütőhangszerek) került a Monkeesba. A sikeres televíziós showműsor, a The Monkees 1966 és 1968 között futott, a tagok szélvészgyorsasággal váltak az amerikai tinik kedvenceivé.

Az eredetileg csak egy tévés terméknek tervezett Monkees a műsor után is együtt maradt, turnézott, lemezeket készített.

Hét daluk került a Billboard Top 10-es listájára, közülük három, az I'm a Believer, a Daydream Believer és a Last Train to Clarksville az első helyig jutott.

Peter Tork 1968-ban kilépett a Monkeesból, egy ideig pincérként és iskolai tanítóként is dolgozott. A zenekar a nyolcvanas évek közepén újra összeállt, ismét turnéztak és lemezeket készítettek. Davy Jones 2012-ben elhunyt, de a többiek ezután is együtt dolgoztak, még tavaly is megjelent egy karácsonyi Monkees-album.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!