a soul királynője

2018.11.06. 13:24

Negyvenhat évet kellett várni Aretha Franklin koncertfilmjére

Több mint 46 évvel a leforgatása után bemutatják Aretha Franklin Amazing Grace című 1972-es koncertfilmjét, amely november közepén fog debütálni egy New York-i dokumentumfilm-fesztiválon.

(FILES) In this file photo taken on December 6, 2013 singer Aretha Franklin performs during the National Christmas Tree Lighting ceremony on the Ellipse adjacent to the White House in Washington, DC. - The five-bedroom home outside Detroit where the late Aretha Franklin lived for two decades has been put up for sale for $800,000 reported on October 31, 2018. The Queen of Soul lived in the 4,148-square foot brick mansion from the late 1990s until she moved to a downtown Detroit condominium building during the last year of her life, according to US media reports. (Photo by Saul LOEB / AFP)

A soul idén augusztusban elhunyt királynőjének hagyatékkezelője és a film producerei a héten jelentették be, hogy az 1972 januárjában, a Los Angeles-i Watts negyed baptista templomában rögzített filmet november 12-én mutatják be a DOC NYC fesztiválon. A film nagy részét az Oscar-díjas amerikai filmrendező, Sydney Pollack vette fel.

Franklin templombeli fellépésének hanganyaga duplalemezként jelent meg 1972-ben. Pollack felvétele azonban gyakorlatilag használhatatlan volt a hangproblémák miatt.

Miután 2007-ben megszerezte a film jogait Pollacktól, a producer Alan Elliott összehozott egy csapatot a film elkészítésére.

Az énekesnő 2011-ben perelte be először Elliottot, amiért az az ő engedélye nélkül akarta megjelentetni a filmet. Négy évvel később, 2015-ben az Amazing Grace a Telluride és a Torontói Filmfesztiválon is bemutatkozott volna, ám Franklin ügyvédei az utolsó pillanatban megakadályozták a premiert, arra hivatkozva, hogy annak levetítése „egyenértékű lenne egy egész Aretha Franklin-koncert megismétlésével”, amihez azonban az énekesnő jóváhagyása szükséges.

Ezt az indoklást később egy coloradói bíróság is helyben hagyta. A Telluride Filmfesztivál 2016-ban ismét programjára tűzte a koncertfilmet, ám a premier megint csak elmaradt. A filmmustra igazgatója, Julie Huntsinger tavaly a Variety című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy

„Franklin határozottan a film bemutatása ellen van, és senki sem érti igazán, hogy ennek mi az oka”.

Franklin hagyatékkezelője szerint az Amazing Grace az énekesnő örökségének fontos része.

„Ez a film őszinte, és a maga valójában mutatja be a nagynénémet.

Az egyház leánya volt, szerette a gospelzenét, amely minden koncertjén helyet kapott valamilyen formában”

- mondta Sabrina Owens, Franklin unokahúga.

Az Oscar-díjra jelölést lehetővé tevő novemberi premiert követően az Amazing Grace várhatóan jövőre kerül a mozikba.

Borítókép: az énekesnő 2013-ban Washingtonban

AFP / Saul Loeb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!