A vita még mindig tart

2018.09.29. 09:16

Új tárgyalást rendeltek el a Led Zeppelin plágiumperében

Egy amerikai fellebbviteli bíróság megsemmisítette a korábbi ítéletet arról, hogy a Led Zeppelin nem másolta le Stairway to Heaven című dala nyitóaláfestését a Spirit együttes egyik szerzeményéből, és új tárgyalást rendelt el a plágiumperben.

British singer Robert Plant listens to the audience reaction during a Led Zeppelin reunion performance at Madison Square Garden in New-York on May 14, 1988. Led Zeppelin ended a marathon all-star concert celebrating 40 years of Atlantic Records from its early years pioneering rhythm and blues to present dayrock and pop music. / AFP PHOTO / Don EMMERT

A háromfős bírói testület pénteken felülbírálta a Los Angeles-i bíróság esküdtszékének 2016. júniusi ítéletét, és egyhangú döntést hozott arról, hogy az alsóbbrendű bíróság bírája rossz instrukciókkal látta el az esküdtszéket.

A Spirit amerikai zenekar néhai gitárosának, Randy Wolfe-nak a vagyonkezelője 2014-ben indított pert a brit rockbanda ellen annak megállapítására, hogy a rocktörténelem egyik legnagyobb balladájának nyitó gitárdallamát szerzői a Spirit 1968-as Taurus című hangszeres szerzeményéről másolták el.

Wolfe 1966-67-ben írta a számot, évekkel a Led Zeppelin 1971-ben bemutatott Stairway to Heaven című dala előtt. A felperes társszerzőként akarta elismertetni Wolfe-ot, és az elmaradt szerző jogdíjakért kompenzációt akart kapni.

A Los Angelesben folyt perben Robert Plant és Jimmy Page azzal érveltek, hogy a Stairway to Heaven gitárdallama egy közismert egyszerű zenei futam, és az 1600-as évekre visszamenőleg találni olyan dallamokat, amelyekben felhasználták.

Borítókép: Robert Plant, a Led Zeppelin énekese a Madison Square Garden színpadán az együttes koncertjén 1988. május 14-én.

Forrás: AFP / Don EMMERT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!