Emily Blunt-interjú

2018.05.03. 15:21

Hang nélkül élnek, mert minden zaj veszélyforrás lehet

A film története szerint a világot sebezhetetlen, ragadozó lények pusztítják el, akik a legkisebb hangra is lecsapnak.

Emily Blunt and John Krasinski attend the TIME 100 Gala celebrating its annual list of the 100 Most Influential People In The World at Frederick P. Rose Hall, Jazz at Lincoln Center on April 24, 2018 in New York City. / AFP PHOTO / ANGELA WEISS

Forrás: AFP

Fotó: Angela Weiss

Május 3-án mutatják be a magyar mozik az Amerikában már most az év horrorjának kikiáltott Hang nélkül című filmet. A film története szerint világunkat sebezhetetlen, ragadozó lények pusztítják el, akik a legkisebb zajra is lecsapnak. Egy családnak azonban sikerül életben maradnia, úgy, hogy teljes csendben élnek, elnyomnak minden zajt ami a mindennapi élettel jár. A film igazi családi moziként készült: John Krasinski a férfi főszereplő és egyben a film rendezője, filmbeli feleségét pedig valódi felesége, Emily Blunt alakítja. Friss interjú a színésznővel – a Vasárnap Reggel összeállítása.

Tekintve hogy mennyire zsigeri Hang nélkül, mondhatjuk, hogy nem csak film, hanem tapasztalat?

Teljes mértékben. John olyan filmet akart készíteni a közönségnek, ami nem csak passzív megtekintést igényel, hanem egy olyan élményt nyújt, ami során a néző legalább annyira a történet részese, mint a szereplők. A közönség annyira belemerül a filmbe, hogy valóban átélik azt. Az emberek felugranak, nevetnek, vagy épp sikítanak, amikor a filmet nézik, pont azért, mert követik azokat a morzsákat, amiket John elhintett a történetben. Ezt nagyszerű dolog látni.

Ön szerint miért tudnak ennyire ráhangolódni az emberek?

Talán a karakterek miatt. Én ezért rajongok a Cápáért. Egyáltalán nem csak egy cápáról szól, aki felfalja az emberek lábát. Nem az öldöklés a lényeg. Számomra nem ettől borzongató film a Cápa, hanem attól, hogy az a három ember a csónakban megpróbál felülemelkedni az érzésein, legyen az a félelem, vagy bosszúvágy. A Hang nélkülben egy olyan családot akartunk bemutatni, akiknek érdemes drukkolni. Imádom azokat a mozikat, amik rávesznek, hogy érzelmileg is benne legyünk a filmben. Szerintem a Hang nélkül is ilyen.

Steven Spielberg 1975-ös horrorklasszikusa, a Cápa egy fontos viszonyítási pont a Hang nélkül esetében. Ön mikor látta először?

Gyerekkoromban láttam a Cápát, mai napig a kedvenc filmem. Természetesen halálra rémített, aztán megnéztem felnőttként és imádtam. Később, amikor John meg én megismerkedtünk, egyszer megnéztük egymás kedvenc filmjeit; és kiderült, a Cápa mindkettőnk egyik kedvence. Együtt vagyunk több mint 10 éve, és láttuk vagy 25-ször azt a filmet. Felnőttként, főleg ha színész is vagy, könnyebb észrevenni a részleteket és a finom apróságokat, szóval hirtelen az egyik fontos ihletforrás lett. Nemcsak a Cápa, hanem a Nyolcadik utas a halál, vagy A kis szemtanú is ilyen ihletforrás. A Hang nélkül ezeknek egy különös ötvözete.

A családon belüli kapcsolatok intenzív bemutatását minden kritika dicséri. Hogyan érték el az intimitásnak ezt a fokát a forgatás során?

Fotó: AFP

Ez a gyerekeknek köszönhető, akikkel megütöttük a főnyereményt. Nem szívesen nevezném őket gyerekszínészeknek, mert annyira profik voltak, mint a felnőtt színészek bármelyike. A forgatás egy elhagyatott farmon zajlott. Olyan volt ott, mintha valami alternatív valóságban lennénk. Szerintem természetes, hogy közel kerültünk egymáshoz az elszigeteltség miatt, és ebből fakadhatott az intenzív intimitás érzés is a vásznon.

A premier után azt nyilatkozta, hogy a hangot szereplőként kezelték a Hang nélkülben. Ez mit jelent?

Arra gondoltam, hogy tévedés némafilmként beszélni erről a moziról, mert nem az. Tele van hanggal, és a hangnak hatalmas a szerepe, összesen, ha 100 szónyi párbeszéd került a filmbe. Valójában a zaj a család számára egy ártó valami. A hangzás a család ellensége, ami a vesztüket jelentheti. Egy lépés zaja, minden apró elem jelentésessé válik, mert ijesztő. Így a hangnak saját karaktere lett; legalább annyira veszélyes, mint a szörnyek a filmben.

A filmnek többek között az is az üzenete, hogy szülőként fontos, hogy ne zárjuk el a világtól a gyerekeinket. Miért volt ezt fontos kihangsúlyozni az anyának?

Amikor gyerekeid vannak, az életed örökké megváltozik. Az életük fontosabb, mint a tiéd, és azt hiszem John és én is mélyen át tudtuk élni a karaktereinket. John nem cselekedne úgy, ahogy a filmbeli édesapa, de megértette mit miért tett. Az apa motivációja egyszerű: nem engedi, hogy meghaljon a családja. Egyetlen célja, hogy bármi áron életben maradjanak. Ha ehhez otthon, egy pincébe zárva kell élniük, legyen. Ezzel szemben az anya, akármilyen elkeserítő helyzetben vannak is, arra törekszik, hogy a rettenetes körülmények ellenére valami melegséget csempésszen az életükbe.

Borítókép: Emily Blunt és férje John Krasinski. Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!