Lakberendezés

2010.11.24. 12:44

A mikulásvirág évszaka

Az európai mikulásvirág-nemesítők szövetségének felmérése szerint a karácsonyfa és az égők után a csillagok és a csillagszerű mikulásvirág a legfontosabb karácsonyi jelkép.

BAMA

Manapság a mikulásvirágnak valódi karácsonyi kultusza alakult ki több országban is. Az első szobanövényként tartható mikulásvirágot az 1950-es években nemesítették. Ezt követően ez a télen virágzó dísznövény rövid idő alatt a karácsonyi ünnepek állandó részévé, jelképévé és dekorációjává vált. A felmérésben résztvevőknek közel 84 százaléka nyilatkozta azt, hogy volt már karácsonykor mikulásvirág az otthonában. A rendkívüli népszerűség oka egyértelmű: csillag alakú felleveleivel a mikulásvirág tökéletesen illik a karácsonyi szimbólumok közé. Klasszikus piros és zöld színe is alkalmassá teszi erre, hiszen a piros és a zöld az Advent és a karácsony hagyományos színe. A zöld a téli időszakban az élet reményének, valamint a hűségnek a jelképe, míg a piros a megváltó Krisztus vérére utal. Ezért van nagyon fontos szerepük ezeknek a színeknek a karácsonyi díszítésekben. Bár a mikulásvirág ma már sokféle színben és formában kapható, a klasszikus piros és zöld színösszeállítás messze a legnépszerűbb köztük. A válaszadók 74 százaléka kedveli jobban a piros mikulásvirágot a fehérnél vagy a krémszínűnél (12%), illetve a rózsaszínnél (4%).

Vaskos, zöld lombozat, erős, színes fellevelek, bimbós virágok és finoman elágazó gyökerek: megfelelő körülmények között tartva ilyen a mikulásvirág. Ragyogó szépségét az ünnepek utáni időszakra is megőrizhetjük, egészen Újévig. Vaskos, zöld lombozat, erős, színes fellevelek, bimbós virágok és finoman elágazó gyökerek: megfelelő körülmények között tartva ilyen a mikulásvirág. Ragyogó szépségét az ünnepek utáni időszakra is megőrizhetjük, egészen Újévig. A lankadó, sárguló vagy lehulló levelek annak a jelei, hogy valami nincs rendben a növény ápolása körül – olykor már a vásárlás előtt –, ám a tünetekből minden esetben kiolvashatjuk, hogy mi állhat azok hátterében.
A lankadó, sárguló vagy lehulló levelek annak a jelei, hogy valami nincs rendben a növény ápolása körül – olykor már a vásárlás előtt –, ám a tünetekből minden esetben kiolvashatjuk, hogy mi állhat azok hátterében.
Ünnepi dekorációként a mikulásvirágot kombinálhatjuk tobozokkal, ágakkal és egyéb díszítő kiegészítőkkel, attól függően, milyen enteriőrbe kívánjuk helyezni. Egy biztos, bármilyen környezetben telitalálat, az újbarokktól a high-techig!
December folyamán a Lakáskultúra Online-on több tippet is adunk majd mikulásvirágos otthondíszítéshez, látogassanak hát el rendszeresen az oldalra>>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!