Lakberendezés

2010.03.24. 11:02

Ha segít egy profi...

A 90-es években épült, kétszintes családi ikerház egyik felét a fiatal pár vette birtokba, akik a felújításkor úgy döntöttek, hogy a jó beosztású lakás néhány korábbi elemét megőrizve teszik fiatalossá.

BAMA

Az átalakítással kapcsolatban nagyon határozott elképzeléseik voltak, de szerettek volna egy-két igazán eredeti, egyedi ötletet is megvalósítani leendő otthonukban, ezért profi lakberendezőhöz fordultak. Schneider Angelikát választották, akinek már ismerték a munkáját baráti körből. Ám a felújítás során egyúttal az eredeti funkciók egy részét is megváltoztatták, hogy még kényelmesebb, testreszabottabb legyen hajlékuk.

– Eredetileg a földszinten volt az előtérből boltívvel nyíló konyha, nappali, étkező, valamint a vendég- és fürdőszoba, s csak az utóbbi, azaz a vendégszoba váltott szerepet, ennek hálószoba funkciót szántak a fiatalok – magyarázza Angelika. – Az emeleten lévő négy helyiségen pedig a dolgozó-, a vendég-, a gyerek- és a gardróbszoba osztozik az utóbbiból nyíló fürdőszobával. A leglátványosabb funkcióváltás és némi falmozgatás a nappaliból nyíló télikerttel történt, ugyanis tágas terasz lett belőle.

– Nagyobb változtatást inkább az anyag-, szín- és a formavilág területén hajtottunk végre. Például az eredeti, következetesen fehér-natúr-barna színvilágot alaposan felforgattuk, élénk színeket és merész színpárosításokat alkalmaztunk. Lényegében falmozgatás nélküli funkció- és stílusváltás zajlott le nyílászáró- és burkolatcsere kíséretében. Az utóbbi sem történt mindenhol, mert például a konyha eredeti járólapjához érzelmi okokból is ragaszkodott a férj, ahogy a konyha és a nappali, valamint az előszoba és a nappali terét összekötő boltíves átjáróhoz is. Ám ez utóbbiakat szintén felfrissítettük, mégpedig speciális dekorbetonnal, amelyet patinás téglaburkolat-hatásúvá tettünk. A két íves átjáró ellenpontjaként pedig a férj ötlete alapján alakíttatta át a fiatal pár a régi téglakandallót modern, egyszerű vonalvezetésűvé, egy-egy tűzifatárolóval ellensúlyozva a vasszerkezetet.

– A konyhában viszont csak a járólap maradt meg, a bútorzatot teljesen kicseréltük, mégpedig a burkolat árnyalatához igazítva terveztem meg az új konyhabútort. Ehhez illő színként a makasari ébent ajánlottam, amelyet az egyedi tervezésű és kivitelezésű, szintén dekorbetonból készült, hatszemélyes étkezőasztal és a hozzákapcsolódó étkezőpult, továbbá a csempeborítást helyettesítő dekorbeton falfelület is „visel”. A meglehetősen rendhagyó étkezőasztalhoz és bárpulthoz a Kare Design bemutatóterméből választottunk megfelelő, műbőrhatású textilkárpitozású székeket.

A földszinten berendezett hálószoba zöld árnyalataiba kedvenc osztrák szállodájukban lakva szerettek bele a fiatalok. A frissítő hangulatú, zöld tónusok annyira tetszettek a férjnek, hogy a hálóval szemközti, „fiús” fürdőszobába is „bevezette” feketével párosítva. Az utóbbit a járólapon és a bútorzat műbőr bevonatán ismételtük meg.

– A beépített tetőtérben kialakított „nőies” fürdő- és a vele egybenyitott gardróbszoba viszont Marianna kedvencét, a lila-vanília színpárt képviseli, ezzel is hangsúlyozva a két helyiség összetartozását. És ezt a színkombinációt nem csupán a falsíkoknál, hanem a csempe kiválasztásánál is következetesen végigvittük. Sőt a ferde falsík alatti falszakasz bebútorozása is ennek felhasználásával történt, nem szólva a gardróbszekrényekről, amelyeknek vanília felületét lila műlószőr tapétabetéttel tettük látványossá.

Az emeleten berendezett, közös dolgozószobát inkább a feleség használja, de a kissé nőies, málnaszín árnyalat mellé a
markánsabb fémszürke és fekete árnyalatokat választotta a pár
, jelezve a férfijelenlétet is. A letisztult formavilágú, üveg-fém kombinációjú Kare íróasztallal és a fém-bőr kombinációjú dizájnszékkel pedig a „kozmopolita” stílust erősítettük.

– Kedvünkre való lakást sikerült berendeznünk, amely Angelika ötletei nyomán vált igazán egyedivé – összegeznek a fiatalok. – Olyan „új” hajlékban élhetünk, amelyben a mi elképzeléseink, vágyaink valósulhattak meg maradéktalanul. Nagyon jó érzés arra gondolni, hogy valaha itt raktak fészket a szüleink maguknak, s ebből megőrizhettünk néhány nekünk kedves elemet. Ugyanakkor friss, fiatalos hangulat uralja a tereket, amelyeket igényesen tervezett és válogatott bútorokkal tettünk teljessé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!