18°
28°
18°

Meghalt a Bor, mámor, Provence írója

Peter Mayle 78 éves volt.

Életének 78. évében meghalt Peter Mayle brit író, számos romantikus regény, köztük a Bor, mámor, Provence című nagy sikerű kötet szerzője.

Mayle rövid betegség után egy dél-franciaországi kórházban hunyt el csütörtökön – közölte a Twitteren az Alfred A. Knopf kiadó.

„Beleszerettem Provence-ba”

– mondta Mayle egy korábbi interjújában. Az Egy év Provence-ban című regényét tucatnyi nyelvre fordították le és több millió példányban kelt el. Legnagyobb sikerei közé tartozik a Hotel Pastis című regénye, amely egy életközepi válságban kibontakozó szerelemről szól.

Mayle korábban a reklámiparban dolgozott és írt nevelési tanácsadó könyveket, valamint gyerekeknek szóló felvilágosító könyveket is.

Ridley Scott brit filmrendező-producer korábban úgy nyilatkozott barátjáról és provence-i szomszédjáról, Mayle-ről, hogy az író „briliáns módon és humorosan” ragadta meg a britek és a franciák közötti különbségeket. Scott rendezte a Bor, mámor, Provence filmváltozatát.

Mayle már harminc éve hátat fordított eredeti hazájának, Angliának és a napsütötte Provence-ba költözött.

„Nem bírtam a rossz időjárást, az angol focirajongókat és a politikánkat. A konyha unalmas és a pubok is azok”

– mondta az író.

A regények nagy sikereinek azonban megvolt az ára is, első műveiben ugyanis írt saját lakóhelyéről is, aminek hatására Ausztráliából, Japánból, Németországból és a világ más országaiból érkeztek turisták a házához, akik előfordult, hogy úszómedencéjében is megfürödtek.

Mayle és felesége egy időben megelégelték ezt a helyzetet és az Egyesült Államokba „menekültek”. Nem sokáig bírták azonban ott, és visszatértek Provence-ba, ahol más házat kerestek maguknak.

Borítókép: AFP / ULF ANDERSEN / GAMMA RAPHO / Aurimages

Hozzászólások

nehéz szívvel
Özil döntött: viszlát válogatott!
NB I. / 8 órája
Vereséggel hangolt a Sevillára az Újpest
Az újonc MTK kettőt gurított idegenben, ráadásul Kassai két lilát is kiállított. A Fradi pedig kicsit korábban kitömte a Diósgyőrt a Groupamában.
Gyász
"A múltba visszanézve valami fáj, valakiket keresünk, akik nincsenek már. Nélkülük szomorú, üres a házunk, mert tudjuk, hogy őket hiába várjuk." Fájó szívvel emlékezünk Édesanyánk születésnapján Édesanyánk és Édesapánk halálának 2. évfordulójára. GYULAI ELEK és GYULAI ELEKNÉ Szerető családja.
"Csak az idő múlik, feledni nem lehet, Szívünkben örk fájdalom és szeretet." HORVÁTH JÓZSEF halálának 1. évfordulójára Szerető párod, menyed és unokáid.
"Tiéd a csend, a nyugalom, miénk a könny, a fájdalom." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KARA PÁL kisfái lakos, 94 éves korában elhunyt. Temetése 2018. július 25-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
"Boldogok a szívükben tiszták, mert ők látni fogják Istent." Mt. 5:8 Szerettünk MOLNÁR RÓBERT a Kingspan kereskedelmi vezetője 2018. július 12-én, életének 51. évében családja körében csendesen elhunyt. Búcsúztatására a hozzá közelállók körében kerül sor. Kérjük, egy mécses gyújtásával emlékezz rá!
Fájdalommal tudatjuk mindenkivel aki ismerte, hogy MIKLOVICS JÓZSEF repülőgépszerelő az MH Légijármű Javítóüzem dolgozója hosszú, súlyos betegség után 2018. július 9-én elhunyt. Szerettünktől 2018. július 24-én, 9.00 órakor veszünk búcsút az izsáki felsővárosi temetőben. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy DR. ZSEMBERY BÉLA a Megyei Kórház Gyógyszerészeti Osztály nyugalmazott főgyógyszerésze életének 77. évében elhunyt. Búcsúztatása 2018. július 26-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
,, Hirtelen mentél el, köszönni sem tudtál, örökre lecsuktad csillag szemed vigyázunk az álmodra... Te csak aludjál! Kedves szerettünk Isten Veled!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ BÉLA kecskeméti lakos, 78 éves korában hirtelen elhunyt. Búcsúztatása 2018. július 23-án, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapám, testvérünk, sógorunk, keresztapám, nagybátyánk és rokonunk CSORBA LAJOS GUSZTÁV türelemmel viselt hosszan tartó betegség után, 72 éves korában elhunyt. Temetése 2018. július 23-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PAPP GÁBOR tiszaalpári lakos, 62 éves korában hosszan tartó súlyos betegségben elhunyt. Utolsó útjára 2018. július 24-én, 10.00 órakor kísérjük a Tiszaalpári Felső Temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
"A múltba visszanézve valami fáj, valakit keresünk, aki nincs már. Nélküled szomorú, üres a házunk, még most sem hisszük el, hogy hiába várunk." TERCSI ISTVÁNNÉ Szűcs Julianna halálának 1. évfordulójára. Szerető párja.
"Mert a kiszabott esztendők letelnek és én útra kelek, és nem térek vissza." Fájó szívvel tudatjuk, hogy SÁNDOR LÁSZLÓ törökfái lakos, 66 éves korában elhunyt. Temetése 2018. július 20-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton modnunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSÍK PÁLNÉ Válik Julianna kunpusztai lakos, 89 éves korában elhunyt. Temetése 2018. július 20-án, 9.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DOMJÁN BALÁZS kecskeméti lakos, 85 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2018. július 20-án, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben refomátus szertartás szerint. A gyászoló család.
"Hirtelen rabolt el tőlünk a halál, távozásod, még élünk, örökké fáj." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GUBONYI JÓZSEFNÉ Hegedűs Terézia kecskeméti lakos, 88. életévében elhunyt. Temetése 2018. július 20-án, 9.45 órakor a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Megpihenni tértél fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. De az emlékeddel szívünkben maradtál, számunkra Te soha meg nem haltál." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy TETŐZI BÉLÁNÉ Túri Mária kecskeméti lakos, 71 éves korában, hosszú betegség után csendesen elhunyt. Temetése 2018. július 19-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Megpihenni tértél fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. De az emlékeddel szívünkben maradtál, számunkra Te soha meg nem haltál." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÓBOR LAJOSNÉ Bodor-Tóth Gizella helvéciai lakos, 59 éves korában elhunyt. Temetése 2018. július 20-án, 11.00 órakor lesz a ballószögi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. MIHÁLYI LÁSZLÓ életének 84. évében, 2018. június 28-án elhunyt. Búcsúztatását 2018. július 17-én 15.00 órakor a szabadszállási római katolikus templomban tartjuk. Temetése 2018. július 20-án 16.00 órakor a Szent Gellért Plébániatemplom (Budapest, XI. ker. Bartók Béla út 149.) urnatemetőjében lesz. A gyászoló család.
"Ne fájjon, amire nincs orvosság. Aminek vége, vége." (Shekaspeare) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PASKA JÓZSEF nyugalmazott rendőr alezredes helvéciai lakos, 72 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. július 19-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalom tudatjuk, hogy KOVÁCS JÁNOSNÉ Borika 2018. július 4-én elhunyt. Temetése 2018. július 19-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
URBÁN ISTVÁN Drága Öcsém! 7 éve távoztál a földi létből. "Hogy végtelen tér és örök idő Csak egyszer alkotott olyat, minő Te voltál s hasztalan repül tova, Hozzád hasonlót nem szül már soha." (Vajda János) Nagyon hiányzol! Nővéred: Katalin
baleset / 8 órája
Fának csapódott egy autó a 44-esen
aranyember / 8 órája
Cristiano Ronaldo mindenkinél értékesebb
hőguta / 8 órája
Olyan meleg van a görögöknél, még az Akropoliszt is bezárták
erre nem számítottak / 9 órája
Valamit még a Mamma Mia! második részénél is jobban szerettek
Akasztó / 9 órája
A hónap végén visszavonul Solti Kálmán igazgató
öttusa eb / 10 órája
Ezüstérmet szerzett Marosi és a férfi csapat