Nem megfesteni kell a képet, hanem lehozni

Szűcs Noémi az intuitív festészetben talált otthonra, az inspirációt nem kívül, hanem belül keresi. Nem a látható dolgok megfestése foglalkoztatja: az alkotás számára a segítő energiák átcsatornázása a nem fizikai valóságból, a tudat belső, théta-állapotából a fizikailag érzékelhető síkba.

A fiatal autodidakta festőművésznek június 7-én nyílik második tárlata, és ez az esemény biztosan nem a feszengős, rosszul hangosított kiállításmegnyitók sorát bővíti majd. Az érdeklődők egy teaházi hangulatú, otthonos közegre számíthatnak, ahol alkotó és befogadó közvetlen és kötetlen beszélgetéssel oszthatják meg egymással belső történeteiket. Mivel Noémi művei belső képek lenyomatai, nemcsak a szemünk adta testrészünkkel és teszésünkkel, de teljes életutunkkal, lelki történeteinkkel is kapcsolódhatunk az alkotásokhoz. Ezek a képek egyedülállóak és mégis mágikusan közösek: az érzékeken túli soha-nem-konkrét, mindig-örök ábrái.

Az Intimitás és belső szabadság című kép
Fotó: Szűcs Noémi / Facebook

Noémi bölcsődei kisgyermeknevelőként dolgozik, két éve kezdett festéssel foglalkozni. A színek világa hamar többé vált számára, mint hobbi. A szimbólumokban különösen gazdag képi világ Noémi belső valósága, hiszen nem díszként vagy kulturális termékként, hanem öngyógyító folyamata részeként tekint rájuk. Mint mondja, a képeket théta-állapotban kapja, és amiket a tudat belső rétegeiben időzve látott, azt igyekszik önmagán átdolgozva kívül is láthatóvá tenni.

De mi is az a théta-állapot? Noémi azt mondja, hogy az agy többféle hulláma közül (a béta az ébrenlété, az alfa az agykontroll képviselői által is használt féléber állapot) a théta a legmélyebb tudatállapot-változás, a léleknek az a helyzete, amelyben hozzáférhet az intuitív térhez. „Innen tudunk ráhangolódni magunkra és másokra is. Ebben a térben lehetséges a gyógyítás is” – foglalja össze az alkotó. „Van, hogy táncmeditációt használok ennek az állapotnak az elérésére. Théta-állapotban általában képek formájában érkeznek meg hozzám benyomások, érzések, meglátások.

Megérzem, hogy mi az, amit meg kell festeni.”

A festés folyamata nem théta-állapotban történik, de ott is nagyon fontos a ráhagyatkozás, az elengedés ahhoz, hogy ezek a képek munka közben lassan átcsorogjanak az alkotón, és láthatóvá váljanak. „Meglátni egy képet, az egyetlen pillanat. Nem tudom teljesen pontosan visszaidézni, amit láttam: az apró részletek már a festés során válnak valóságossá.

Ehhez egy megengedő, nem gondolkozó, nem tervező állapotban kell festeni, hagyni kell megszületni magunkban az áramlást.

Ha ez sikerül, a kész mű valahogy mindig tökéletesebb, mert akkor tudjuk igazán lehozni a képet, amit kaptunk” – vallja Noémi.

Első hallásra talán nehéz elképzelni, pontosan hogy történik az intuitív festés. Akkor pedig végképp furcsállóan ráncolhatjuk a homlokunkat, ha arra gondolunk, hogy Noémi a kiállítás-megnyitóján mindezt a résztvevőkkel közösen tervezi megvalósítani. Már az első tárlatán is készített képet a látogatókkal együtt, az most munkahelye, a bölcsőde falát díszíti. A fiatal festőnőtől megkérdeztük azt is, hogyan zajlik pontosan egy ilyen közös alkotás.

„Fatáblákra szoktam festeni, most is ez fog történni. Viszek egy 50-x50 centis felületet, melyen már eleve rajta lesz egy nagyvonalakban előrajzolt, pirográf technikával beleégetett motívum. Ahogy beszélgetünk és cserélődnek a gondolatok – és a résztvevők kezében az ecset – , úgy nyeri majd el ez a képkezdemény a végleges arcát. Az lesz a feladat, hogy ami bennünk megszületik és beletesszük a képbe, arról képzeljük azt, hogy annak a személynek adjuk ezeket a színekbe öntött energiákat, aki végül majd sorsolás útján megnyeri a képet.”

Az Ösztön című kép. Fotó: Szűcs Noémi / Facebook

Noémi képeit nézve az ember azt érezheti, hogy az alkotással foglalkozó ember tulajdonképpen csatorna, médium, egyfajta interface, akinek mind a láthatón túli, mind a látható világ felé nyitottsággal kell fordulnia, hogy áramolhassanak rajta keresztül a szavak, hangok, képek, dolgok. Nem véletlen, hogy Noémi így jellemzi a műveihez való viszonyát: a képeim arról szólnak, „amire engem tanítottak, miközben festettem, és a belső folyamataim, megértéseim lenyomatai lettek.” Példaként az Ösztön című festményét hozta fel.

„Épp az Erő című képet festettem már jóideje, sok hosszú és makacs elakadással. Odáig jutottam, hogy már annyira összegyűltem a kép felett, annyira görcsöltem rajta, hogy dühömben félredobtam, előkaptam egy teljesen üres vásznat, és elhatároztam, hogy most aztán senkivel és semmivel nem törődve csak azt festem le, ami jön, korrekció nélkül. Lendületből felkarcoltam egy madár-alakot, és már nyúltam is a radírért, hogy szimmetrikusra javítsam, amikor újra úgy döntöttem, hogy nem, ebben a képben semmi tudatosság és tetszeni vágyás nem lesz. Folytattam az alkotást, hol ujjal, hol ecsettel, csak hagytam, hogy az kerüljön a képre, ami épp akkor, spontán átmegy rajtam. Kimaradt minden tervezés, ösztönből dolgoztam – ezért lett ez a címe. Olyan erő köszönt vissza a kész képről, amilyet még nem tapasztaltam. Ez a festmény nekem az elengedés állapotát tanította meg.”

A maszkok mögötti Én című kép Noémi első kiállításán
Fotó: Szűcs Noémi / Facebook

A belső folyamatokra való intenzív koncentrálás miatt az intuitív festészet magányos sportnak tűnik, Noémi azonban ezzel nem ért egyet.

„Noha saját folyamatokat festek meg, az egésznek akkor van csak értelme, ha amit megfestek, az nem csak az enyém. Ha más is nyerhet belőle, ha másnak is ad valamit. A művészet olyan dolog, amivel ad az ember.”

Ennek lehetnek tanúi mindazok, akik június 7-én ellátogatnak Szűcs Noémi kiállításának megnyitójára a budapesti Muse közösségi irodába. A képzőművész alkotásai sokak örömére immár nemcsak a lelket ajándékozzák meg: Noémi képei reprodukció formájában megrendelhetőek. A képeket az érdeklődők megnézhetik a művész közösségi oldalán az Alkotásaim mappában.

Borítókép: Szűcs Noémi és festményei.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Több mint ezerkétszáz pályázat érkezett az MVM okosbútor-pályázatára
szponzorált tartalom
Élő hagyomány: közeledik a Fölszállott a páva döntője
így jobb
Az Igazából szerelem írója csak egy dolgot változtatna meg a filmen (videó)
segítség / 15 perce
Könnyebb lesz a hozzátartozók receptjeinek kiváltása
Nem lesz szükség papíralapú igazolásra.
Gyász
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SÁNDOR JÓZSEF kecskeméti lakos, 64 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 16-án, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Drága emléke szívünkben él! A gyászoló család.
"Megállt egy nemes szív, mely értünk dobogott, s pihen a két áldott kéz, mely értünk dolgozott." Mély fájdalommal tudatjuk, mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy MÉHÉSZ ÁRPÁD kecskeméti lakos, 2019. december 6-án, életének 93. évében elhunyt. Temetése 2019. december 17-én, 10.45 órakor római katolikus szertartás szerint lesz a kecskeméti Köztemetőben. Gyászmise 2020. január 10-én, 18.00 órakor lesz a kecskeméti Nagytemplomban. A gyászoló család.
"Megállt egy nemes szív, mely értünk dobogott, s pihen a két áldott kéz, mely értünk dolgozott." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KISS ISTVÁN (Litya) volt KTE Dózsa futballistája kecskeméti lakos, 77 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 18-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Evangélikus Templomban. A gyászoló család.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen, drága lelked nyugodjon békében!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy GULYÁS ISTVÁNNÉ Zsikla Lídia kerekegyházi lakos, 94 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 18-án, 11.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy SZELES GYÖRGY MIHÁLY nyárlőrinci lakos, 47 éves korában elhunyt. Utolsó útjára 2019. december 17-én, 11.00 órakor kísérjük a nyárlőrinci Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
"Elrabolt tőlünk a szörnyű halál, elmentél, el sem búcsúztál. Fáradt tested megpihenni tér, jóságos lelked várja az égi bért. Ha tűrőké az Isten országa, a Te lelkednek biztos az lett a hazája. Bocsáss meg, Uram, ha vétkezett, engedd, hogy vigyázzon ránk idelent." CSERNÁT IMRÉNÉ Tánczos Erzsébet halálának 10. évfordulójára. Szerető családja: férje, lányai, vejei és 3 unokája.
"Bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telnek a hónapok, múlnak az évek, szívből szeretünk, s nem feledünk téged." SZABÓ PÁL JÁNOS halálának 2. évfordulóján. Szerető családja.
"Úgy mentél el, ahogy éltél csendben és szerényen, Drága lelked nyugodjon békében!" Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ GERGELY LÁSZLÓ 2019. december 3-án, 74 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 19-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ROHR JÓZSEF nyugállományú vadászrepülő őrnagy életének 79. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 19-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Kegyeletüket egy szál virággal róják le. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy BUDAI LAJOS nyugalmazott honvéd őrnagy kecskeméti lakos, 65 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2019. december 17-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Aki annyi szeretetet adott, Aki mindig mellettünk volt, örökre elment. Szeretete szívünkben örökké él." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZEGEDI JÁNOSNÉ Szabó Katalin kerekegyházi lakos, 83 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 14-én, 12.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Elmentem, mert mennem kellett, de szívetek mélyén örökké veletek leszek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÖRBE MÁTYÁS kerekegyházi lakos, 78 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 14-én, 10.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk BENE JÁNOSNÉ Varga Ilona életének 78. évében elhunyt. Temetése 2019. december 13-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család.
"Nélküled szomorú, üres a házunk, még most sem hisszük el, hogy hiába várunk." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GOLOVICS ISTVÁN JÁNOS matkói lakos, 76 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 15-én, 10.20 órakor a mise előtt kerül sor a matkói templomkertben. Kérjük részvétüket csak egy szál virággal fejezzék ki. A gyászoló család.
"Küzdelmes volt az út, mely most véget ért, fáradt tested megpihenni tért. Végső utadra indulj megnyugodva, szeretetünk elkísér égi otthonodba." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LANGÓ KÁLMÁN FERENC 2019. december 6-án, 64 éves korában visszaadta lelkét Teremtőjének. Temetése 2019. december 12-én, 14.00 órakor lesz a Szabadszállás balázspusztai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Köszönjük, hogy éltél és minket szerettél, nem haltál meg, csak álmodni mentél." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága feleségem, szeretett édesanyánk, anyósunk és nagymamánk HEGEDŰS GYÖRGYNÉ Börönde Julianna kecskeméti lakos, életének 82. évében 2019. december 7-én rövid, súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2019. december 13-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Még most is ég a csillag, ahogy ottan, arany-tüzekkel ékszeres az égbolt, csak én nem égek már, ki úgy lobogtam." (Kosztolányi Dezső) Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. VARGA MÁRTON keceli lakos, életének 89. évében az örök vadászmezőkre távozott. Temetése 2019. december 10-én, 11.00 órakor lesz a keceli temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KEMENCZEI JÁNOSNÉ Ordasi Borbála fülöpházi lakos, 86 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 13-án, 14.00 órakor lesz a fülöpházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Jól csak a szívével lát az ember, ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ÁBRAHÁM ÉVA kecskeméti lakos, 56 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2019. december 12-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak akik utolsó útjára elkísérik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm" Zsolt. 23,1 A boldog feltámadás reményében tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BAKOTA ANDRÁS életének 89. évében, 2019. november 24-én elhunyt. Utolsó földi útjára 2019. december 11-én, szerdán, 10.00 órai kezdettel kísérjük a református egyház szertartása szerint a kecskeméti Református Temetőben. Emlékét kegyelettel megőrizzük! Kecskeméti Református Egyházközség
Praktikák / 18 perce
Négy tanács, hogy ne hízzunk el karácsonykor
videóval / 41 perce
Baja ikonikus pontjait táncolják végig a Jelky-sek
baon.hu
szeretet.éhség. / 43 perce
Félidejéhez érkezett az Országos Adventi Pénzadománygyűjtés
brachiopodák / 59 perce
Három új ősmaradványfajt tártak fel a Mecsekben
Női kézilabda-vb / 1 órája
Felfüggesztették Kim Rasmussent
maradna így! / 1 órája
Kékestetőn csaknem 20 centis hó van (videó)