°
°
°

Nem megfesteni kell a képet, hanem lehozni

Szűcs Noémi az intuitív festészetben talált otthonra, az inspirációt nem kívül, hanem belül keresi. Nem a látható dolgok megfestése foglalkoztatja: az alkotás számára a segítő energiák átcsatornázása a nem fizikai valóságból, a tudat belső, théta-állapotából a fizikailag érzékelhető síkba.

A fiatal autodidakta festőművésznek június 7-én nyílik második tárlata, és ez az esemény biztosan nem a feszengős, rosszul hangosított kiállításmegnyitók sorát bővíti majd. Az érdeklődők egy teaházi hangulatú, otthonos közegre számíthatnak, ahol alkotó és befogadó közvetlen és kötetlen beszélgetéssel oszthatják meg egymással belső történeteiket. Mivel Noémi művei belső képek lenyomatai, nemcsak a szemünk adta testrészünkkel és teszésünkkel, de teljes életutunkkal, lelki történeteinkkel is kapcsolódhatunk az alkotásokhoz. Ezek a képek egyedülállóak és mégis mágikusan közösek: az érzékeken túli soha-nem-konkrét, mindig-örök ábrái.

Az Intimitás és belső szabadság című kép
Fotó: Szűcs Noémi / Facebook

Noémi bölcsődei kisgyermeknevelőként dolgozik, két éve kezdett festéssel foglalkozni. A színek világa hamar többé vált számára, mint hobbi. A szimbólumokban különösen gazdag képi világ Noémi belső valósága, hiszen nem díszként vagy kulturális termékként, hanem öngyógyító folyamata részeként tekint rájuk. Mint mondja, a képeket théta-állapotban kapja, és amiket a tudat belső rétegeiben időzve látott, azt igyekszik önmagán átdolgozva kívül is láthatóvá tenni.

De mi is az a théta-állapot? Noémi azt mondja, hogy az agy többféle hulláma közül (a béta az ébrenlété, az alfa az agykontroll képviselői által is használt féléber állapot) a théta a legmélyebb tudatállapot-változás, a léleknek az a helyzete, amelyben hozzáférhet az intuitív térhez. „Innen tudunk ráhangolódni magunkra és másokra is. Ebben a térben lehetséges a gyógyítás is” – foglalja össze az alkotó. „Van, hogy táncmeditációt használok ennek az állapotnak az elérésére. Théta-állapotban általában képek formájában érkeznek meg hozzám benyomások, érzések, meglátások.

Megérzem, hogy mi az, amit meg kell festeni.”

A festés folyamata nem théta-állapotban történik, de ott is nagyon fontos a ráhagyatkozás, az elengedés ahhoz, hogy ezek a képek munka közben lassan átcsorogjanak az alkotón, és láthatóvá váljanak. „Meglátni egy képet, az egyetlen pillanat. Nem tudom teljesen pontosan visszaidézni, amit láttam: az apró részletek már a festés során válnak valóságossá.

Ehhez egy megengedő, nem gondolkozó, nem tervező állapotban kell festeni, hagyni kell megszületni magunkban az áramlást.

Ha ez sikerül, a kész mű valahogy mindig tökéletesebb, mert akkor tudjuk igazán lehozni a képet, amit kaptunk” – vallja Noémi.

Első hallásra talán nehéz elképzelni, pontosan hogy történik az intuitív festés. Akkor pedig végképp furcsállóan ráncolhatjuk a homlokunkat, ha arra gondolunk, hogy Noémi a kiállítás-megnyitóján mindezt a résztvevőkkel közösen tervezi megvalósítani. Már az első tárlatán is készített képet a látogatókkal együtt, az most munkahelye, a bölcsőde falát díszíti. A fiatal festőnőtől megkérdeztük azt is, hogyan zajlik pontosan egy ilyen közös alkotás.

„Fatáblákra szoktam festeni, most is ez fog történni. Viszek egy 50-x50 centis felületet, melyen már eleve rajta lesz egy nagyvonalakban előrajzolt, pirográf technikával beleégetett motívum. Ahogy beszélgetünk és cserélődnek a gondolatok – és a résztvevők kezében az ecset – , úgy nyeri majd el ez a képkezdemény a végleges arcát. Az lesz a feladat, hogy ami bennünk megszületik és beletesszük a képbe, arról képzeljük azt, hogy annak a személynek adjuk ezeket a színekbe öntött energiákat, aki végül majd sorsolás útján megnyeri a képet.”

Az Ösztön című kép. Fotó: Szűcs Noémi / Facebook

Noémi képeit nézve az ember azt érezheti, hogy az alkotással foglalkozó ember tulajdonképpen csatorna, médium, egyfajta interface, akinek mind a láthatón túli, mind a látható világ felé nyitottsággal kell fordulnia, hogy áramolhassanak rajta keresztül a szavak, hangok, képek, dolgok. Nem véletlen, hogy Noémi így jellemzi a műveihez való viszonyát: a képeim arról szólnak, „amire engem tanítottak, miközben festettem, és a belső folyamataim, megértéseim lenyomatai lettek.” Példaként az Ösztön című festményét hozta fel.

„Épp az Erő című képet festettem már jóideje, sok hosszú és makacs elakadással. Odáig jutottam, hogy már annyira összegyűltem a kép felett, annyira görcsöltem rajta, hogy dühömben félredobtam, előkaptam egy teljesen üres vásznat, és elhatároztam, hogy most aztán senkivel és semmivel nem törődve csak azt festem le, ami jön, korrekció nélkül. Lendületből felkarcoltam egy madár-alakot, és már nyúltam is a radírért, hogy szimmetrikusra javítsam, amikor újra úgy döntöttem, hogy nem, ebben a képben semmi tudatosság és tetszeni vágyás nem lesz. Folytattam az alkotást, hol ujjal, hol ecsettel, csak hagytam, hogy az kerüljön a képre, ami épp akkor, spontán átmegy rajtam. Kimaradt minden tervezés, ösztönből dolgoztam – ezért lett ez a címe. Olyan erő köszönt vissza a kész képről, amilyet még nem tapasztaltam. Ez a festmény nekem az elengedés állapotát tanította meg.”

A maszkok mögötti Én című kép Noémi első kiállításán
Fotó: Szűcs Noémi / Facebook

A belső folyamatokra való intenzív koncentrálás miatt az intuitív festészet magányos sportnak tűnik, Noémi azonban ezzel nem ért egyet.

„Noha saját folyamatokat festek meg, az egésznek akkor van csak értelme, ha amit megfestek, az nem csak az enyém. Ha más is nyerhet belőle, ha másnak is ad valamit. A művészet olyan dolog, amivel ad az ember.”

Ennek lehetnek tanúi mindazok, akik június 7-én ellátogatnak Szűcs Noémi kiállításának megnyitójára a budapesti Muse közösségi irodába. A képzőművész alkotásai sokak örömére immár nemcsak a lelket ajándékozzák meg: Noémi képei reprodukció formájában megrendelhetőek. A képeket az érdeklődők megnézhetik a művész közösségi oldalán az Alkotásaim mappában.

Borítókép: Szűcs Noémi és festményei.

Hozzászólások

a Kárpát-medence népművészete
Megnyílt a 33. Mesterségek Ünnepe
Brexit / 4 órája
A britek jó része támogatja a megállapodás nélküli kilépést
Inkább, mint hogy a Munkáspárt átvegye a kormányzást és új népszavazást írjon ki az EU-tagságról.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk, hogy CSAUTH GYÖRGYNÉ Magyaródi Adrienne kecskeméti lakos, 2019. július 31-én elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2019. augusztus 22-én, 9.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Megállunk némán a sírod felett, s fájón őrizzük emlékedet." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOVÁCS IMRÉNÉ Szabó Julianna kecskeméti lakos, életének 92. évében elhunyt. Temetése 2019. augusztus 22-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BÍRÓ SÁNDORNÉ Csikó Franciska Mária kecskeméti lakos, 2019. augusztus 13-án életének 58. évében elhunyt. Temetése 2019. augusztus 22-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TŐZSÉR SÁNDOR kerekegyházi lakos, 73 éves korában elhunyt. Temetése 2019. augusztus 22-én, 10.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Fájdalommal értesítjük mindazokat, akik ismerték és szerették, hogy SZKLENÁR EMILNÉ Ilona kecskeméti lakos, 75 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2019. augusztus 23-án, 16.00 órakor lesz a kecskeméti Barátok Templomában. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Kegyeletüket kérjük egy szál virággal róják le. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"A csend ölel át és a szeretet, drága Édesanyánk Isten veled." Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk, hogy drága Édesanyánk, Nagymamánk, Dédnagymamám, Testvérünk, Rokonunk PÁSZTOR ISTVÁNNÉ Nagy Mária 92 éves korában csendesen elhunyt. Utolsó útjára 2019. augusztus 21-én, 9.45 órakor kísérjük a hetényegyházi temetőben. Emléke szívünkben örökké él! A gyászoló család.
"Tiéd a csend, a nyugalom, miénk a könny, a fájdalom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy id. HAJNÁK KÁROLY izsáki lakos, 75 éves korában elhunyt. Temetése 2019. augusztus 16-án, 15.00 órakor lesz az izsáki vasúti temetőben. A gyászoló család.
Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy HAJNAL JÓZSEFNÉ Basa Rozalia türelemmel viselt betegsége után életének 78.évében hazatért megváltó Urához. Végső búcsút Tőle 2019. augusztus 16-án, 10.45 órakor veszünk a Kecskeméti Köztemetőben.
"A halál éjszakája Őt nem adja vissza már, a sírnak jéghazája át nem léphető határ." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HERCZEG PÁL nyárlőrinci lakos, 66 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2019. augusztus 16-án, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy ZÁBORSZKI DÉNES 2019. július 18-án 84 éves korában elhunyt. Búcsúztatása gyászmisével 2019. augusztus 19-én, 10.00 órától lesz a Barátok Templomában (Kossuth tér). A szertartás jellegéből adódóan kérjük, hogy csokor és koszorú helyett egy szál virággal érkezzenek. Minden értesítés helyett. A gyászoló unokák.
"A rossz évek a legjobb tanító évek azoknak, akik tudnak gondolkodni és a tanulságokat hasznukra tudják fordítani!" (Tessedik Sámuel) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. TÓTH LÁSZLÓ 2019. augusztus 7-én, életének 90. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk temetése a Tiszasasi köztemetőben 2019. augusztus 15-én, 10.30 órakor lesz. Gyászmise: 2019. augusztus 18-án, 8.00 órakor a Csenrkeszőlői Szent Benedek templomban és Istentisztelet: 2019. augusztus 18-án, 11.00 órakor a Tiszasasi Református templomban. A gyászoló család. Távíratcím: 5465 Cserkeszőlő, József A. u. 18.
"Ki mindig fáradott, most pihenni tér, földi jóságáért várja az égi bér." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk CSABAI ISTVÁN a ZKI nyugalmazott munkatársa Életének 86. évében 2019. augusztus 7-én örökre eltávozott közülünk. Felejthetetlen szerettünktől 2019. augusztus 16-án, pénteken 11. 45 órakor búcsúzunk a kecskeméti Köztemetőben. A gyászmisére, a temetést követően a műkertvárosi kápolnában kerül sor. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Szerető családja. Cím: 6000 Kecskemét, Márkus Géza u. 6. E-mail: csabai.csalad@gmail.com
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. NAGY ISTVÁN nyugalmazott hetényi/izsáki/kecskeméti körzeti szakorvos életének 84. évében elhunyt. Utolsó útjára 2019. augusztus 14-én, 11.45 órakor kísérjük a hetényegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. Szeretettel őrizzük emlékét! A gyászoló család.
"Mert a kiszabott esztendők leteltek, Én útra kelek, de vissza már nem térek." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy id. UJVÁRI SÁNDOR kecskeméti lakos, 2019. augusztus 2-án, 79 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. augusztus 16-án, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ZIRCHER GÁBOR kecskeméti lakos, 93. életévében elhunyt. Temetése 2019. augusztus 16-án, 10.00 órakor lesz az ágasegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Küzdöttél, de már nem lehet A csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, Örökké él, kit nagyon szeretnek. " (Tóth Árpád) Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy BERA MIKLÓS ISTVÁN nyug. honvéd százados életének 69. évében, 2019. július 27-én váratlanul elhunyt. Szeretett halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. augusztus 15-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemető szóróparcellájánál, katonai tiszteletadás mellett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy BÁNYI TIVADARNÉ Diós Ildikó kecskeméti lakos, 75 éves korában elhunyt. Búcsúztatása kívánsága szerint szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család.
"Elmentem töletek, nem tudtam búcsúzni, Nem volt idöm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, Ha latni akartok nézzetek az égre." Mély fajdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették,hogy KERESZTES FERENC életének 52. évében csendesen megpihent. Szeretett halottunk hamvainak búcsúztatasa 2019. augusztus 14-én, szerdan 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Kegyeletüket kérjük egy szál virággal rójják le. Emléke szívünkben örökké él! A gyaszoló csalad.
MOLNÁR LÁSZLÓ halálának 11. évfordulója emlékére. Szerető családja.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy VALKAI MARCSIKA 2019. augusztus 1-jén elhunyt. Drága halottunkat 2019. augusztus 13-án, 15.00 órakor helyezzük végső nyugalomra a kunadacsi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet a temetésen megjelenteknek. A gyászoló család.
egyelőre kölcsön / 5 órája
Coutinho a Bayern Münchenben futballozik tovább
Úszó vk / 5 órája
Hosszú arannyal, Jakabos két, Szabó egy ezüsttel zárt
NB I / 5 órája
Változatos eredmények születtek az első osztályban
öt évig / 5 órája
Mérni fogják a jég olvadását Grönlandon a NASA kutatói
megromlott viszony / 5 órája
Elégette férje dugipénzét egy nő, börtönt kaphat érte
hagyomány / 6 órája
Kásler Miklós: a rokonok megbecsülése a magyarok jövőjének záloga