17°

Adu-Dzabiba került a világ legdrágább műalkotása

A városban nemrég megnyílt Louvre-ban állítják ki minden idők legdrágábban elkelt műalkotását, Leonardo da Vinci Salvator Mundi (Világmegváltó) című festményét.

A hírt az Egyesült Arab Emírségek-beli intézmény jelentette be a Twitteren, anélkül azonban, hogy megnevezte volna a novemberben 450,3 millió dollárért (120 milliárd forint) eladott kép tulajdonosát.

A The New York Times című amerikai lap azonban úgy értesült, hogy Jézus Krisztus 1505 után keletkezett éteri portréját, amelyet „a férfi Mona Lisaként” is emlegetnek, egy kevéssé ismert szaúdi herceg, Badr ben Abdulla ben Muhammed ben Farhan al-Szaúd, a nagyhatalmú szaúd-arábiai trónörökös, Mohamed bin Szalmán közeli barátja vásárolta meg.

Az állítólagos vevőről nagyon keveset tudni, nem ismert műgyűjtőként, az Energy Holdings amerikai energiaipari cég – ahol a herceg az igazgatótanács alelnöke – azt írja róla a honlapján, hogy „Szaúd-Arábia egyik legfiatalabb vállalkozója, aki a távközlésben, az ingatlanüzletben, az energiaiparban és a hulladék-újrahasznosításban van jelen”.

A Le Journal du Dimanche francia hetilap ugyanakkor arról cikkezett, hogy a hosszas vita után végül is Leonardo da Vinci keze munkájaként elismert 500 éves festményt két befektetési társaság vásárolta meg a Christie’s november 15-i New York-i árverésén, hogy aztán nagy ázsiai vagy közel-keleti múzeumoknak adja el, vagy adja bérbe.

A Salvator Mundi nemcsak az árverésen, hanem a magántranzakció keretében gazdát cserélt művek tekintetében is messze a legértékesebb festménnyé vált. Magántranzakció keretében eddig Paul Gauguin műve, a Nafea faa ipoipo és Willem de Kooning alkotása, az Interchange kelt el értesülések szerint a legdrágábban, egyaránt 300 millió dolláros összegért.
Az 1452 és 1519 között élt Leonardónak kevesebb mint húsz festménye maradt fenn – például a párizsi Louvre-ban látható Mona Lisa -, ezek közül erről az egyetlenről tudható, hogy magánkézen van. A sokáig elveszettnek vagy megsemmisültnek hitt képen a kék és barna ruhát viselő Jézus felsőteste és arca látható, amint egyik kezét áldásra emeli, másikban pedig kristálygömböt tart.

A feljegyzések szerint a 64,5 x 44,7 centiméteres kép első ismert tulajdonosa – 1649-ben – I. Károly angol király volt, az alkotás I. Károly után II. Károly, majd II. Jakab gyűjteményében is szerepelt. A diófára készült olajfestményt 1763-ban már Buckingham hercegének a fia bocsátotta árverésre, utána azonban eltűnt, és csak a 19. század végén került elő újra, többször átfestve, csaknem felismerhetetlenül. Ekkoriban nem is tartották eredetinek, hanem a nagy mester egy tanítványa művének, így 1958-ban mindössze 45 fontért vette meg a Sotheby’s egyik árverésén egy amerikai gyűjtő.

A remekmű 2005-ben került újra piacra, de még mindig az eredeti által megihletett korabeli másolatként. A 2005-ös vásárló restauráltatta a festményt, amelynek eredetiségét hat évig tartó kutatás után végül megállapította egy nemzetközi szakértői csoport. A londoni National Gallery 2011-2012 fordulóján mutatta be az újrafelfedezett festményt egy amerikai gyűjtő tulajdonaként. Legutóbbi birtokosa Dmitrij Ribolovljev orosz milliárdos, az AS Monaco futballcsapatának tulajdonosa volt, aki négy éve Yves Bouvier svájci műkereskedőtől vásárolta a művet 127,5 millió dollárért.

A világhírű párizsi múzeum, a Louvre első külföldi fiókintézményét, az arab világ első univerzális múzeumának, a nyitottság és a tolerancia jelképének szánt „Abu Dhabi Louvre”-t november 8-án avatták fel Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek egyik tagállamában. A dúsgazdag Abu-Dzabi 1 milliárd eurót (314 milliárd forint) fizet Franciaországnak azért, hogy a Szaadíjat szigetére tervezett nagy múzeumok közül elsőként elkészült intézmény 30 éven át használhassa a Louvre márkanevét, és műalkotásokat kapjon kölcsön francia múzeumoktól időszaki kiállításokra.

Hozzászólások

17°
Közepesen felhős
Sz
15°
Cs
12°
P
10°
Sz

Hirdetés

Nyílt napokat tart a Kecskeméti Református Gimnázium
Érdekes felfedezés
Álmainkban dolgozzuk fel az érzelmi hatásokat
érmek, kupák, trófeák / 2 órája
A magyar labdarúgás aranykorának emléket állító kiállítás nyílt Barcelonában
Egy nemzet akkor lehet erős és sikeres, ha méltóképpen emlékezik a hőseire.
Gyász
"Hirtelen rabolt el Tőlünk a halál, távozásod, még élünk örökké fáj." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FAZEKAS PÁL kecskeméti lakos, 72 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. november 16-án, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSUKÁS ZOLTÁN kecskeméti lakos, 59 éves korában elhunyt. Búcsúztatása kívánsága szerint szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család.
DR. MAKKAI CSILLÁRA "Ő a szívem egy darabja Most pedig a lelkem angyala." Gyermekeid: Márkóci, Dalmuska, Vikike és szüleid.
"Megállt egy nemes szív, mely értünk dobogott, s pihen a két áldott kéz, mely értünk dolgozott." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy TÓTH JÁNOS nyug. százados kecskeméti lakos, 57 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. november 13-án, 11.45 órakor lesz katonai tiszteletadással a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy F. KISS GYULÁNÉ Horváth Ilona fülöpházi lakos, 90 éves korában elhunyt. Temetése 2018. november 13-án, 13.00 órakor lesz a fülöpházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Másképp lenne minden, hogyha velünk lennél. Ha hozzánk szólnál, ha ránk nevetnél. Elvitted a derűt, a meleget, csak egy fénysugarat hagytál: az emlékedet. Ez a gyertya most érted égjen, Ki fent laksz már a magas égben. Ki vigyázol ránk, onnan fentről, S lelkünkhöz szólsz a végtelenből." Drága Édesanyánk, LACZI JÁNOSNÉ született Vancsai Margit halálának 10. évfordulójára. Gyermekedig és családjaik.
"Nagyon akartam élni még, küzdöttem az életért, Nem adta meg a sors nekem, elvámolta életem. Búcsú nélkül mentem el, lelkemben sok emlékkel." Mély fájdalommal és szomorú szívvel tudatjuk, hogy SZAMOSI FERENC végtelen türelemmel viselt súlyos betegség után, 2018. november 1-jén, 76 éves korában elhunyt. Feledhetetlen halottunk búcsúztatója és temetése 2018. november 12-én, 11.00 órakor a kecskeméti Református Temetőben lesz. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Drága emléke szívünkben él! A gyászoló család.
"Bíztunk az életben, bíztunk a gyógyulásban, de ha már abban nem, legalább a csodában. Csoda volt, hogy éltél, s minket szerettél, nem haltál meg, csak álmodni mentél. Egy reményünk, mi éltet és vezet, hogy egyszer még találkozunk Veled." Megrendülten tudatjuk, hogy VINCZE JÓZSEF kecskeméti, volt ballószögi lakos, 63 éves korában, 2018. október 29-én, hosszantartó súlyos betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. november 13-án, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Búcsú nélkül mentem el Tőletek, nem búcsúztam, hogy ott maradjak köztetek. Szíveteket ne eméssze fájdalom, vígasz legyen, hogy én már örökké álmodom. Istem veletek!" FÖLDI MÁRIA ZSUZSANNA Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett testvérünk életének 62. évében az angyalok közé távozott Utolsó útjára 2018. november 12-én, 9.45 órakor kísérjük a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki jelenlétével megtisztel, sírjára koszorút, virágot tesz. Szerető családja.
"Küzdöttél, de már nem lehet, Csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, Örökké él, kit igazán szeretnek." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy id. KULMAN ISTVÁN nyárlőrinci lakos, életének 73. évében, 2018. november 5-én türelemmel viselt hosszú betegségben elhunyt. Utolsó útjára 2018. november 10-én, 10.00 órakor kísérjük a nyárlőrinci Köztemetőben. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
Köszönetet mondunk mindazon rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek, akik Dr. HEROLD JÓZSEFNÉ Szűcs Judit búcsúztatásán megjelentek. Szerető családja.
"Olyan szomorú, mikor üres lesz szívünk, s el kell temetni, akit igazán szeretünk." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VÁRADI JÓZSEFNÉ Kovács Mária kecskemét-szarkási lakos, 87 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2018. november 12-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY ISTVÁN hetényegyházi lakos, 67 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. november 12-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Dr. TÓTH IMRÉNÉ Báron Zsuzsanna kecskeméti lakos, életének 91. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. november 12-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Búcsú, mit nem mondtál ki nekünk, elmaradt, elmentél tőlünk hirtelen, de gondolatainkban és szívünkben örökre velünk maradsz." KAMASZ BERTALANNÉ Deák Mária halálának 5. évfordulójára emlékeznek. Szerető férje, családja és unokái.
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Férjem, Édesapánk, Nagypapám, Testvérem, Rokonunk és Barátunk FEHÉR DEZSŐ 2018. október 23-án, hosszú betegség után örökre itt hagyott minket. Hamvait 2018. november 9-én, 14.00 órakor helyezzük végső nyugalomra a kecskeméti Barátok templomában, a görög keleti egyház szertartása szerint. Kérjük a megemlékezőket, hogy a virágra, koszorúra szánt összeget az alábbi számlaszámra utalják: Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvány, 11732002-20346270, Palliatív részleg.
Mély fájdalommal tudatom azokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága gyermekem SIMIGLA ANDRÁS kecskeméti lakos, 61 éves korában hirtelen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. november 9-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te soha nem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok." Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KUN SZABÓ LÁSZLÓ életének 78. évében hosszú betegség után elhunyt. Temetése 2018. november 9-én, pénteken délután 13.00 órakor lesz a bócsai temetőben. A gyászoló család.
"Megállunk némán a sírod felett, a fájón őrizzük emlékedet." SERES LAJOS halálának 15. évfordulójára. Szerető családja.
"Nagyon szerettem volna élni még, de el kellett fogadni, hogy itt a vég." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KRIZSÁN SÁNDORNÉ Rab Ilona kecskeméti lakos, 77 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. november 8-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Álomutazó / 4 órája
A jelmezébe fagyott bele Keresztes Ildikó (videó)
A hősök mestere / 4 órája
Elhunyt a képregény atyja, Stan Lee
Megelőzhető lenne a baj / 6 órája
A tüdőgyulladás több millió gyermekre jelent halálos veszélyt
A szenny ide is elért / 7 órája
Műanyagot találtak vadon élő állatok ürülékében
Kecskemét / 7 órája
Nem jár majd a 12-es és 18-as busz, amíg le lesz zárva az aluljáró
Hraskó István
Miú miújság? / 7 órája
Egyetemisták forgatták újra a Macskafogó ikonikus dalát (videó)