Kecel

2018.12.07. 09:00

Kerámiakiállítás várja a látogatókat Kecelen

Különleges atmoszférájú kerámiakiállítást láthat az az érdeklődő, aki megtekinti a XVI. Országos Fazekas Kiállítás remekeit Kecelen.

Barta Zsolt

Kovács László fazekasmester mutatja az egyik gyönyörű kerámiát

Forrás: Petőfi Népe

A virágkiállítás programsorozat részeként szombaton nyílik meg a tárlat, melyet már pénteken meg lehet tekinteni. Itt 29 mester mutatja be a munkáit, Szabolcstól Zala megyéig bezárólag. Ahogy a korábbi években, most is Kovács László kalocsai fazekasmester szervezőmunkájának köszönhető majd a különleges látvány az eseménynek otthont adó Városi Könyvtár és Művelődési Házban. A kiállításon egy 70 éves mestert ünnepelnek. Szűcs Imre fazekasmester 70 év 70 kerámia címmel mutatja be alkotásait a csarnok közepén. Körülötte pedig a rendezvényen részt vevő kollégák remekműveket állítanak ki. A téma idén szabadon választott, a tisztelet jegyében készülnek a kerámiák. Minden bizonnyal mindenki a legszebb alkotását hozza Kecelre, mondta Kovács László mester.

Kovács László fazekasmester mutatja az egyik gyönyörű kerámiát
Fotó: Petőfi Népe

– Ma Magyarországon a keceli kiállítás a legnívósabb szakmai tárlat. Ezt szerénytelenség nélkül állíthatom, a fazekasok is osztják a véleményemet. Kecel szinte beégett a szakma tudatába. Itt bemutatkozni rangot jelent – hangsúlyozta a kalocsai mester. – A város vendégszerető, pedig a településnek nincsenek fazekas hagyományai. A kiállítás párját ritkítja. Eddig 60 fazekas fordult már meg Kecelen. Ide szeretnek a kollégák jönni. Várják a meghívást. Ide ugyanis rang eljönni. Három napot együtt töltenek a keramikusok. Nagyon fontos szakmai tapasztalatcserét is jelent ez a rendezvény. A közösség dönti el, hogy jövőre kik azok az új kollégák, akiket meghívunk. Az utánpótlást figyelemmel kísérjük, és a tudásuk alapján hívjuk meg a fiatalokat. Kecel már korábban biztosított egy kiállítótermet, ahol egy gyűjtemény gyarapodik évente. A virágkiállításra érkező mesterek ugyanis minden évben ajándékba adnak egy-egy alkotást. Így ma már több mint 300 kerámiát őriz az a helyi kiállítás, amely értéke szinte felbecsülhetetlen – mondta Kovács László.

Hozzátette: eddig évente közel 10 ezer ember látogatta a rendezvényt, amely hatalmas szám. A tárlat nemcsak vizuális élmény és szakmai találkozó, hanem verseny is. A zsűri a kiállító mesterekből tevődik össze. A három legjobb mester kap elismerést. Egy közönségdíjat is kiosztanak.

– A látogatók közül tavalyelőtt 600-an adták le a szavazatukat. Ez azért is fontos, mert így kiderül, milyen is a látogatók ízlése. Fontos díj, mert ez egy komoly visszajelzés számunkra. A „Mesterek tiszteletére” díjat is ekkor adományozza a helyi közösség. Ez egy erkölcsi elismerés, amelyre a megjelent fazekasok szavaznak és választanak ki maguk közül egy, a díjra érdemes személyt – mondta Kovács László fazekasmester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!