Kecskemét

2018.01.19. 06:51

Nem tudták meggyőzni egymást

Útlezárás után közmeghallgatáson igyekeztek érvényesíteni érdekeiket a ceglédi, csemői és nyársapáti tanyatulajdonosok az Albertirsa és Kecskemét között tervezett 400 kilovoltos távvezeték ügyében. A több mint 100 résztvevő egyöntetűen a távvezeték nyomvonaltervének megváltoztatását szorgalmazta. A beruházó és tervező cégek képviselőinek nem sikerült megegyezésre jutniuk az egészségüket féltő tanyatulajdonosokkal.

Koós Kata

Szerdán útlezárással, csütörtökön a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya által szervezett közmeghallgatás keretében próbálták érvényesíteni érdekeiket a ceglédi, nyársapáti és csemői tanyavilág lakosai az Albertirsa és Kecs­kemét között tervezett, 400 kilovoltos távvezeték nyomvonalterveire vonatkozóan.

A közmeghallgatásra több mint 100 érintett érkezett, kérdéseikre a beruházó cég képviseletében Kovács Gábor, a Magyar Villamosenergia-­ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir Zrt.) átviteli vezérigazgató-helyettese, valamint a tervező cég képviseletében Podonyi Gábor, a Pöyry Erőterv Zrt. villamoshálózatok irodavezetője adott válaszokat.

A közmeghallgatás kezdetén Podonyi Gábor röviden bemutatta a beruházást a megjelenteknek. Prezentációja során kifejtette: a nyomvonalra vonatkozó környezeti hatástanulmány során kivizsgálták többek között a talajvédelmi, valamint a tájképre, tájhasználatra, az élővilágra és a tájvédelemre vonatkozó szempontokat.

– A nyomvonal kialakításánál arra törekedtünk, hogy kizárólag külterületet érintsünk. A Natura 2000 területeket is, amennyire csak tudtuk, igyekeztünk elkerülni. A távvezeték kialakításánál a környezetvédelmi érintettség minimalizálására törekedtünk – fogalmazott.

Vizsgálták továbbá a vezeték által érintett területeket a zaj és rezgés, valamint a vezeték révén keletkező villamos és mágneses tér szempontjából is. Az eredmények alapján a magasfeszültségű vezeték sem a zaj, sem a rezgés tekintetében nem bocsát ki a megengedettnél magasabb érté­keket.

A távvezeték nyomvonalának terveivel szemben hónapok óta erősödő lakossági ellenállás legfőbb indoka a magasfeszültségű vezeték esetleges egészségkárosító hatása.

– A távvezeték körében villamos és mágneses térerősség van. Ezen térerősségértékek a magyar jogszabályoknak teljesen megfelelnek, a meghatározott határértékeken belül vannak. A vonatkozó rendelet értékei egy EU-konform értékrendszerben helyezkednek el. A jelenleg 27 európai uniós tagállamból 18-ban ezeket az értékeket határozták meg. Ezek az értékek villamos térerősség tekintetében 5 kilovolt/méter, mágneses térerősség tekintetében 100 mikro­tesla értéket határoznak meg. Ezen értékek tudományos kutatásokon alapulnak. Tudományosan és objektíven igazolt káros hatása a villamos és mágneses tereknek a tudomány mai állása szerint nem mutatható ki – fejtette ki Podonyi Gábor.

Hangsúlyozta továbbá: a nyomvonalon a mágneses térerősség közvetlenül a vezetékek alatt 10 mikrotesla, 50 méteres távolságban pedig ez az érték mindössze 1 mikrotesla.

A tanyatulajdonosok egy, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által készített tanulmányra hivatkozva egyöntetűen elutasították a részt vevő cégek álláspontját, mely szerint a magasfeszültségű távvezeték keltette villamos és mágneses tereknek nincs egészségkárosító hatása. A WHO kutatásai szerint a vezeték 600 méteres körzetében kimutatható a daganatos megbetegedések számának növekedése.

Nem kártérítést szeretnének, hanem a nyomvonal újratervezését.

A közmeghallgatás során többtucatnyi érintett kért szót. A felszólalók kivétel nélkül a távvezeték jelenlegi nyomvonaltervének megváltoztatását szorgalmazták. Többen elmondták, nem értik, hogy miért nem kivitelezhető a nyomvonalra vonatkozó legelső tervezet, mely legnagyobb részben állami erdőterületeket érintene, Csemő és Pusztavacs határán haladna Lajosmizse felé. A jelenlévő beruházó és tervező cégek képviselői közölték: az erdészeti hatóság és Lajosmizse városvezetése egyaránt elutasította a nyomvonal első terveit.

– Az erdő területén óriási károkat okozna az építés, lehetetlen – fogalmazott Podonyi Gábor.

Szabó Géza, érintett tanyatulajdonos felszólalásában kifejtette: végzettsége szerint erdész és geográfus. Számításai alapján az első nyomvonalterv szerint érintett erdőterületeken 300 millió forintból nem csupán a vezeték átvezetése, de még a kivágott fák újratelepítése is kivitelezhető lenne.

Az első tervek elutasítását követően a tavalyi év végén másik két nyomvonalterv született az Albertirsa–Mikebuda–Cegléd–Csemő–Nyársapát–Nagykőrös–Városföld–Kecskemét vonalon. Több érintett tanyatulajdonos sérelmezte, hogy a 2. nyomvonalterv tekintetében csupán részlegesen, a 3. nyomvonalterv esetében pedig egyáltalán nem egyeztetett a tervező cég a lakossággal.

– A nyomvonal kiválasztása több verzióval indult. Ezeket a nyomvonalakat az érintett önkormányzatokkal, hatóságokkal egyeztettük, és ezen jogi háttér melletti jóváhagyások, támogatások alapján alakult ki az önök elé került nyomvonal – közölte Podonyi Gábor.

A felszólalók elmondták: Csemő és Cegléd városvezetése egyaránt elutasította a nyomvonalterveket. A részt vevő cégvezetők a továbbiakban a méltányos kártalanításról biztosították a megjelenteket.

– A lefolytatott helyszíni szemléken részletesen beszéltünk a tulajdonosok kártalanításáról, mely mindenre ki fog terjedni. Egyeztetésre természetesen lesz lehetőség. Ha végképp nem fogadja el valaki, akkor bírósági eljárás keretében szerezhet helyet érvelésének. Az elmúlt 15 évben körülbelül 600 kilométer jellemzően 400 kilovoltos távvezetéket építettünk, mely nagyjából tízezer ingatlant érintett. A két kezem és két lábam ujjai elegendőek ahhoz, hogy megszámoljam, hány peres ügyünk volt – közölte ­Kovács Gábor.

A közmeghallgatáson részt vevő, több tanyatulajdonos hangsúlyozta: nem kártérítést szeretnének, hanem a nyomvonal újratervezését.

Bárány Sándor, az Erős ­Vidék Mozgalom vezetője felszólalásában hangsúlyozta: nem a vezeték megépülését szeretnék megakadályozni a ceglédi, nyársapáti és csemői tanyavilág lakosai, pusztán azt szeretnék elérni, hogy ne otthonaik közvetlen környezetében haladjon el a magasfeszültségű távvezeték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!