Kultúra

2016.12.08. 20:00

Kiállítás a püspökről, akit a börtön sem tört meg

Márton Áron (1896-1980) erdélyi püspök életét bemutató kiállítás nyílt meg csütörtökön a Cifrapalotában.

H. I.

Beszédet Pászti András és Kovács Ferenc, a KDNP kecskeméti alapszervezetének elnökségi tagjai, önkormányzati képviselők mondtak, imát Jeney Gábor római katolikus plébános és Kis János evangélikus lelkész. A kiállítás december 15-ig tekinthető meg (hétfő kivételével) naponta 10-17 óra között.

A Csíkszentdomokoson született Márton Áron az első világháborúban hadnagyként szolgált, ezután fordult a papi hivatás felé. 1924-ben szentelték pappá, 1939-ben püspökké. Nemcsak az erdélyi katolikus közösség vezetője volt, hanem a kisebbségbe szorult magyarság egyik legfőbb lelki-szellemi tekintélye is. A második bécsi döntés után Dél-Erdélyben maradt, hogy a magyar közösséget védje. 1944-ben Kolozsváron tiltakozott a zsidók deportálása ellen, majd 1945-ben a romániai magyarokat sújtó atrocitások miatt emelte fel a szavát. 1949-ben a román kommunista hatóságok letartóztatták, és koholt vádak alapján életfogytiglani kényszermunkára ítélték. A leghírhedtebb börtönökben tartották fogva hat éven keresztül. 1955-ben szabadon bocsátották, de a következő évtől újra házi őrizetbe vették, egészen 1967-ig. Szabadulása után egész Erdélyben tartott prédikációkat, pasztorális látogatásokat. 1980-ban hunyt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!