Kultúra

2016.12.29. 07:55

A tánc gyógyír lehet mindenre

Kevesen mondhatják el magukról 23 évesen, hogy több világbajnoki éremmel is büszkélkedhetnek. A kiskunfélegyházi Kőrösi Roland fiatal kora ellenére úszásban és táncban is a csúcsra jutott.

Vajda Piroska

Roland hét éve kezdett el táncolni, teljesen véletlenül csöppent bele a táncosok világába. Korábban versenyszerűen úszott, általános iskolásként világbajnoki ezüst-, és bronzérmet is szerzett a Félegyházi Úszó Egyesület képviseletében a Bécsben megrendezett világbajnokságon. Gimnazistaként azonban abbahagyta az úszást, nem tudta összeegyeztetni a napi két edzést a tanulással. Azt érezte, nem az úszás az ő útja.

Az olimpiát nézve viszont megfordult benne a gondolat, ha nem hagyja abba, talán az ötkarikás játékokra is kijutott volna, ám most mindenért kárpótolja a tánc, amelyben hét év alatt szintén a csúcsra jutott. Az ősszel megrendezett bécsi hiphop világbajnokságon első helyen végzett az Art Kingdom héttagú fiúcsapatával, akik a vb előtt számos hazai versenyt megnyerve kvalifikálták magukat a világbajnokságra.

– A kétnapos verseny nagyon jó hangulatban telt, de nem gondoltuk, hogy már az első világversenyünkön dobogóra állhatunk, hiszen nagyon erős volt a mezőny. Véleményem szerint a csapat ereje, kisugárzása, jó hangulata nyerte el a közönség és a zsűri tetszését – mesélte Roland, akit hét éve egyik gimnáziumi osztálytársa csalogatta el egy tánctanfolyamra, ahol sokáig csak nézőként üldögélt.

– Míg a többiek táncoltak én a háttérből figyeltem őket, de közben ritmusra járt a lábam, amit a tánctanár is észrevett, becsalogatott a táncosok közé és ott ragadtam. Innen a szenvedély. Több félegyházi táncklubban is táncoltam, majd felkerültem egyetemre Budapestre, mivel szerettem volna továbbra is ezzel foglalkozni, kerestem magamnak egyesületet. Számos helyen megfordultam, mire rátaláltam az Art Kingdom csapatára – ecsetelte Roland, akit egyébként Rúzsa Magdi Érj hozzám című dalának klipjében is felfedezhetnek rajongói.

Valódi közösséggé kovácsolódni

Arra törekszem, hogy valódi közösséggé kovácsolódjunk. Az egyesületünknek is – amit Börczi Barbara hozott létre egy évtizede – egyik erőssége, hogy úgy működünk mint egy nagy család, ahol több mint 150 táncos tanul. Ha egy nehéz nap után belépek ebbe a családias közösségbe az számomra megváltást jelent. Tánc közben annyira ki tudok kapcsolódni, hogy elszáll minden problémám. A tánc számomra nem csak az önkifejezés formája, hanem gyógyír, stresszoldó terápia is egyben – vallja Kőrösi Roland, aki éppen ezért receptre írná mindenkinek.

Roland jelenleg szinte minden erejét a táncba fekteti és ha épp nem táncol, akkor tanul, mert szeretne egy diplomát, egy biztos pontot az életébe. A Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán szállítmányozási menedzsmentet tanul.
– Édesapám fuvarszervezéssel foglalkozik, innen jött az irány, ami valóban érdekel is. De, amíg csak lehet táncolni szeretnék, akár főállásban is. Úgy érzem a tánc mindig az éltem része marad, számomra ez nem munka, a tánc jelenti a kikapcsolódást, a szórakozást, mindent – hangsúlyozta Roland.
– Az Art Kingdom Egyesület tanárai arra törekednek, hogy minél több fiatallal megszerettessék a táncot, országszerte több műhelyt is létrehoztak már, így Kiskunfélegyházán is. Vezetőnk, Börczi Barbi szavaival élve „Egy birodalom, mely otthon ad azoknak, akiknek a lelkében magány van, mely hitet ad akkor, mikor életed legmélyebb időszakában érkezel ide, és szeretetet ad, mikor azt a legkevésbé érdemle”.

Ősszel indult el az Art Kingdom félegyházi csoportja Roland vezetésével, már huszonöten csatlakoztak csapatához, amely minden szombaton a Padkaporos Táncházban tartja próbáit. A fiatal csapat a napokban egy budapesti táncgálán is bemutatkozott és hamarosan Félegyházán is láthatja őket a közönség, több felkérést is kaptak már.

– A hiphop elég tág stílus, nagyon sok alműfaja van, én inkább az amerikai L.A. hiphop stílust képviselem. Ezen kívül kortárs táncokat is tanulunk az egyesületben, de van egyedi stílusunk is az úgynevezett experimental. Ez nem csak a táncra helyezi a hangsúlyt, hanem az érzelmek kifejezésére is, mint egy mozgásszínház. Az egyesületünkben tanult tudást szeretném átadni a félegyházi tanítványaimnak, próbálom úgy felépíteni az óráimat, hogy minden egyes találkozás adjon valami újat nekik. De nagyon fontosnak tartom a törődést is, hogy ne csak a táncról, hanem a táncosokról is szóljanak a találkozásaink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!