Kultúra

2016.11.02. 07:57

Helyet az ifjúságnak!

Egy bank, egy ötlet, egy csipetnyi szélhámosság és kész a hamisítatlan komédia az 1930-as évek Budapestjéről. Mindezt a Pótszék Társulat kínálja szombaton, a Kamarában.

Popovics Zsuzsanna

Fotó: BUS CSABA

Régi álma valósul meg a kecskeméti Pótszék Társulat színjátszóinak: a városi mozi helyén létrehozott és felújított Kelemen László Kamaraszínházban mutatják be következő darabjukat. November 5-én, 18 órai kezdettel Fodor László – Lakatos László: Helyet az ifjúságnak avagy „Zűrzavar a Mitrópában” című komédiáját viszik színre.

Nyitra Brigitta társulatvezetőt arról kérdeztük, milyen előzmények vezettek oda, hogy szombaton a Kamarában játszanak?
– Sok mindenben kapunk segítséget a Kecskeméti Katona József Színháztól. Próbahelyet, jelmezeket biztosítottak számunkra, ami egy amatőr társulatnak különösen nagy megtiszteltetés és segítség.

– Az a hír járja, hogy a legutóbbi darabotok – a nagy sikerű Sylvia – előadásán megjelent a nézők között Cseke Péter igazgató is.
– Így van. Eleget tett meghívásunknak, ami nagyon megtisztelő volt számunkra. Később felhívott, gratulált. Úgy érzem, támogatja és értékeli a munkánkat. Ez sok mindenhez ad lendületet a társulatunknak.

– Kik a művészeti irányadói a mostani darabnak?
– A darabot Gulyás László rendezte Kovács Krisztián és Tolnai Ottó közreműködésével, a dramaturgiai munkálatokat Szőllősy Judit végezte, aki a Sylviát is fordította a Vígszínház számára. Ő egy elismert színházi szakember, aki mellénk állt, mert lát fantáziát a Pótszék Társulatban. Ez nagyon jó érzés.

– Milyen fellépések várnak a társulatra a premier után?
– Jelenleg 11 lekötött előadásunk van. Egy része Sylvia előadás, míg a Helyet az ifjúságnak című darabot hat alkalommal játsszuk. Ebből kétszer Kecskeméten: a szombati bemutató után legközelebb januárban, az Ifjúsági Otthonban. Emellett Szentkirályon, Nyárlőrincen, Hódmezővásárhelyen és Kiskunmajsán adjuk elő. Ezt követi egy Sylvia-széria budapesti és vidéki helyszínekkel, valamint jövő tavasszal bérletes előadásként Hódmezővásárhelyen is előadjuk.

A mostani bemutatóra új tagokkal is bővült a társulat. A Sylvia után sokan jelentkeztek a felnőtt színjátszó csapatba. A korábbi gárda – Mogyoró Zsanett, Gulyás László, Kovács Krisztián, Zum Erika, Nyitrai Brigitta – mellett ezúttal Király Kata, Bunyik Tamás, Varga László és Tolnai Ottó szórakoztatja a közönséget. A technikusi munkálatokban S. Csontos Ottó működik közre.

– Mi kell a sikerhez?
– Először is közös akarat, azonos irányban való gondolkodásmód és az egymás iránti lojalitás, elfogadás, szeretet. Hiszem, hogy az amatőr világban nem működik a diktatúra vagy az érdek csoportosulás. Legfeljebb rövidtávon. Itt felnőtt emberek a saját szabadidejükben jól akarják magukat érezni, alkotni szeretnének és természetesen szórakoztatni. Ha ez a közös akarat megvan, az már fél siker.

– A Sylvia is ezért lett népszerű?
– Igen. Az is egy valódi közös alkotás volt, és a mostani is az.

A régi magyar filmek megkapó világát idézi.

A Helyet az ifjúságnak avagy „Zűrzavar a Mitrópában” című vígjáték kész időutazás, a régi magyar filmek megkapó világát idézi. Az 1930-as évek édesbús és örökké szerelemtől ittas Budapestjének világába varázsolja a közönséget. A főszereplő egy nagyot álmodó fiatalember, aki hiszi és bebizonyítaná, hogy nem csupán a rang, a hatalom vagy a pénz segítségével lehet felemelkedni. Csak úgy, az utcáról beépül egy bankba, ahol hatalmas bonyodalmakat és komikus helyzeteket teremt. Elegendő egy frappáns ötlet, egy cseppnyi gátlástalanság, némi bátorság a sikerhez? A darab során erre is fény derül.


 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!