Kultúra

2016.10.28. 13:07

Mikulás Ferenc: próbálom a lehető legjobban végezni a munkámat

Idén Bács-Kiskun megyei Prima Primissima-jelöltért is szurkolhatunk. Mikulás Ferencet, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatóját Magyar népművészet és közművelődés kategóriában jelölték a rangos elismerésre.

Mihályka Gyula

Fotós: Ujvári Sándor

– Mit jelentenek önnek a díjak, elismerések?
– Nem az álszerénység mondatja velem, hogy persze, jól esnek, de a mindennapi életemben, munkámban nem motiválnak. Gyerekkoromtól úgy neveltek, hogyha az ember csinál valamit, azt csinálja rendesen. Nem vagyok abszolút megelégedve magammal, de próbálom a lehető legjobban végezni a munkámat. Az elismerések bármennyire is személyre szólóak, az egész stúdió tevékenysége, elismerése van nagyon sok díj mögött.

Névjegy

Mikulás Ferenc 1940. augusztus 17-én született Kaposvárott, gyermekkorát Dunapatajon töltötte. 1971-ben az akkor újonnan alapított Kecskeméti Rajzfilmstúdió vezetőjévé nevezték ki. A stúdióban készült filmek és rendezőik több mint 80 jelentős nemzetközi fesztiválon kaptak díjat. Mikulás Ferenc a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje, a Balázs Béla-díj, a Magyar Örökség-díj, a Raoul Wallenberg-díj kitüntetettje, Kecskemét díszpolgára. Első házasságából született fia 50 éves, egyetemi tanár Londonban, a matematika-logika professzora. Második feleségével 24 év együttélés után, 2010-ben kötöttek házasságot, esküvői tanúik a gyermekeik voltak. Lányuk a Ráday Múzeumban múzeumpedagógus, fiuk az ELTE angol-francia szakán mesterképzésre jár.

– A stúdió is rengeteg elismerést kapott, azok közül melyikre a legbüszkébb?
– A Magyar Örökség Díj mindenképpen az élen áll, de nem minden mérhető díjjal. Például feltettük a Magyar Népmesék sorozatot a világhálóra és ez 210 országból most már több mint 38 millió megtekintést hozott. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a világban szétszórt magyarok nézik, ezért is készítettünk hozzá angol szinkront, így mind a száz rész megtekinthető angol és magyar nyelven is.

– A Cigánymeséknek lesz ekkora sikere?
– Nyilván nem, ezek szűkebb réteghez szólnak, de film-formanyelvi szempontból mindenképpen újdonság. Cigány festők képeit, cigány írók történeteit használjuk fel, a nyíregyházi roma együttes, a Parno Graszt (Fehér ló) zenéjével aláfestve.

Lehet szavazni!

A Prima Primissima díjátadó gála december 2-án lesz Budapesten, a Művészetek Palotájában. A jelöltekre SMS-ben lehet szavazni a 36-70-707-7000 számon, Mikulás Ferenc kódja: 26. A szavazási szabályzat a www.primissima.hu weboldalon található, a szavazók között egy Mercedes-Benz A-osztály gépkocsit sorsolnak ki.

– Más izgalmas vállalkozáson dolgoznak jelenleg?
– Folytatjuk Lázár Ervin: A négyszögletű kerek erdő sorozatot. Most a Tilos a bukfenc epizód van gyártásban. Most fejezzük be az Árpádházi királyok sorozatból III. Béla életének történetét, Jankovics Marcell rendezésében. Meg kell említenem a külföldre készült munkáinkat. Ma lesz a Vörös teknős című, francia-japán koprodukcióban készült animációs film magyarországi ősbemutatója a kecskeméti Otthon Moziban. Jelen lesz a film Oscar-díjas rendezője, a holland Michaël Dudok de Wit. A 80 perces filmből több mint 50 perc rajzolás és az egész film kifestése Kecskeméten készült. Az alkotás már különdíjat nyert a 69. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon és nem kell nagy jóstehetség hozzá, hogy tavasszal az Oscar-díjért is versenyben lesz.

– Alkotói filmek készülnek a stúdióban?
– A Kossuth-díjas Orosz István készít egy egyedi filmet, Keresztes Dóra szintén. Ulrich Gábor is nemrég fejezett be egy filmet. Budapestről szól a Városi legendák című sorozat Glaser Katalin rendezésében, amit szintén a közelmúltban fejeztünk be.

 

Mikulás Ferenc 1940. augusztus 17-én született Kaposvárott, gyermekkorát Dunapatajon töltötte. 1971-ben az akkor újonnan alapított Kecskeméti Rajzfilmstúdió vezetőjévé nevezték ki. A stúdióban készült filmek és rendezőik több mint 80 jelentős nemzetközi fesztiválon kaptak díjat. Mikulás Ferenc a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje, a Balázs Béla-díj, a Magyar Örökség-díj, a Raoul Wallenberg-díj kitüntetettje, Kecskemét díszpolgára. Első házasságából született fia 50 éves, egyetemi tanár Londonban, a matematika-logika professzora. Második feleségével 24 év együttélés után, 2010-ben kötöttek házasságot, esküvői tanúik a gyermekeik voltak. Lányuk a Ráday Múzeumban múzeumpedagógus, fiuk az ELTE angol-francia szakán mesterképzésre jár. Lehet szavazni!

A Prima Primissima díjátadó gála december 2-án lesz Budapesten, a Művészetek Palotájában. A jelöltekre SMS-ben lehet szavazni a 36-70-707-7000 számon, Mikulás Ferenc kódja: 26. A szavazási szabályzat a www.primissima.hu weboldalon található, a szavazók között egy Mercedes-Benz A-osztály gépkocsit sorsolnak ki.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!