Kultúra

2016.09.08. 12:58

Színpadon a Szupernagyik

Minden fellépésükre lázasan készülődnek a Szupernagyik. Sokat gyakorolnak és persze vitatkoznak is mire összeáll egy-egy produkció. A humorérzékük azonban valamennyi nehézségen átsegíti őket. Ma már olyan sok fellépésük van, hogy nem is tudnak eleget tenni minden felkérésnek. Egyik próbájukon látogattuk meg őket.

Popovics Zsuzsanna

A harmincegy éves múlttal rendelkező Kunplast Nyugdíjas Klub kultúrcsoportja nyolc éve alakult újjá. A lelkes csapat nyolc tagja  azóta minden héten egyszer találkozik a művelődési központban, ahol fellépéseikre gyakorolnak, beszélgetnek, énekelnek, táncolnak és nem mellesleg sokat nevetnek.

Kezdetben csak énekkel léptek fel, de mivel sok az énekkar a városban, áttértek a táncra. A váltás sok sikert hozott a Szupernagyiknak, akik alig tudnak eleget tenni a meghívásoknak. Szinte minden városi rendezvényen fellépnek. Rendszeres vendégei a szociális otthon és a mozgáskorlátozott egyesület ünnepségeinek. A környező településekre is hívják őket. Kisebb-nagyobb sikerrel különböző versenyeken, Ki-Mit-Tud?-on is megméretették már magukat. De mint mondták, nem az eredményért, hanem a szórakozás miatt, saját és a közönségük örömére táncolnak. A csapat legidősebb tagja 74, míg a legfiatalabb pedig 63 éves. Ám csak az anyakönyv szerint, mert valamennyien letagadhatnák a korukat. A jókedv, a zene, a tánc megfiatalítja a testüket és a lelküket is – vallják a Szupernagyik. Arról is őszintén beszéltek, hogy amíg betanulnak egy-egy darabot, gyakran van közöttünk nézeteltérés, de a végére mindig összeáll a darab.

– A színpadon sokat izgulunk, lámpalázasak vagyunk. Arra figyelünk, hogy együtt mozogjon a kezünk, lábunk, de nagyon élvezzük. Igyekszünk mosolyogni is. Pedig sokan itt is, ott is "drótozva" vagyunk. Tánc közben azonban minden bajunkról megfeledkezünk – mondták a nagymamák.
– Fiatalon csak a munkának és családnak éltünk, szórakozásra nem igen jutott idő. Most igyekszünk bepótolni az elmaradt élményeket. Színházba járunk, kirándulunk, együtt ünnepelünk, sőt még diszkóban is voltunk. A fiatalok tátott szájjal nézték, milyen táncot lejtettek az öreglányok – mesélték a Szupernagyik. 

Sörfesztiválra készülnek

A Szupernagyik már a jövő évi fellépéseikre készülnek, részleteket nem árultak el a produkcióról, csak annyit, hogy bajor táncot mutatnak be a Kiskun Múzeum Sörfesztiválján. Tánc közben söröskorsókat emelgetnek majd, de csak üresen, mert a sört megisszák előtte – viccelődtek a Szupernagyik, akik minden nagymamát szívesen fogadnak köreikben, csupán egy feltétele van, hogy szeressenek táncolni.

A csapat repertoárja igen gazdag: esernyővel táncolnak a közismert Ének az esőben slágerre, kedvencük a kacsatánc, a keringő, a mazsorett, a kalinka, a cigánytánc, de mutattak már be hastáncot is háremhölgyeknek öltözve. Legfrissebb produkciójuk a kán-kán. A táncok betanulásában Kovács János a Silver Step Tánccsoport vezetője, és Jankovszki Zoltánné Andrea a Félegyházi Mazsorett csoport vezetője segített, a legtöbbet azonban maguktól, videókról tanulták. A country táncot viszont egy farsangi mulatságon az unokáktól lesték el. Fellépői ruháikat sem kölcsönzőből szerezték, egyik klubtársuk Fodor Istvánné Etelka keze munkáját dicséri valamennyi darab.

A nagymamákat a család, a férjek is támogatják, habár sokan egyedül élnek. Ezért is fontos számukra a közösség, ahol inspirálják, ösztönzik egymást.

 

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!