Kultúra

2016.09.19. 08:57

Paprikaérlelő időben fesztiváloztak

A nyár legjobb slágereivel indult az idei Kalocsai Paprika Fesztivál, mely immár a huszonhetedik volt a sorban.

Péjó Zoltán

A kezdetekkor a helyi fűszerpaprika-feldolgozó cég főzőversenye adta az ihletet a művelődési ház vezetőjének, Németh József csárdatulajdonosnak, illetve a kereskedelmi és iparkamara kalocsai kirendeltség-vezetőjének, hogy a világhírű fűszernövényünk felhasználását előíró főzőverseny köré, egy folklór- és kulturális elemeket is felvonultató programsorozatot építsenek fel.

Az elmúlt évek városszépítő fejlesztéseinek köszönhetően most új helyszín; az Érsekkert adott otthont a város legnagyobb rendezvényének. A pénteki nyitónapon a gyermekelőadók és folklórbemutatók mellett, hazai sztárok is felléptek a szabadtéri nagyszínpadon.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotók: Péjó Zoltán
[/caption]

Kasza Tibi nemcsak énekbeli tudását villantotta meg a többezres közönségnek, hanem humorát is, majd az Oláh fivérek legendás zenekara szaggatta a húrokat. Az estre a koronát a Balkán Fanatik együttes tette fel, majd a kalocsaiak kedvenc Dj-i; Fekete Antal és Sztakó Szabolcs táncoltatták meg a közönséget.

A szombati nap terményáldással egybekötött szentmisével kezdődött, melyet a XX. Paprikás Ételek Főzőversenyének megnyitó ünnepsége követett. Az idei esztendőben kerek évfordulót ünneplő szakmai megmérettetés, Németh József, Venes-díjas szakács jóvoltából, neves zsűritagok közreműködése által vált a magyar gasztronómia jeles állomásává. A verseny főszervezője kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy ez az egyetlen gasztronómiai verseny az országban, melyet követően a megfőzött ételek receptjei, illetve az ételekről készült fotók, a főzőcsapatok képeivel együtt egy impozáns könyvben is megjelennek a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából.

Az idei főzőkanalakkal vívott viadalon a fődíjat a Kapuvárról érkezett „Ízvadászok” csapata nyerte el, akinek képviselőjét Magyarné Pócza Katalint királynővé is koronázták az eredményhirdetés alkalmával. Ételsorukban megtalálható volt a grillezett pisztráng mellett a „paprikás –túrós kuglóf, édescsipős csokiszósszal” is, mely már a gasztronómia megújítási szándékába is beleilleszkedik. A Magyar Gasztronómiai Szövetség „Ínyesmester” díját a Viharsarki Betyárok csapata vihette haza, akik finom csülkös pacaljukkal és autentikus öltözetükkel vívták ki a zsűri elismerését. Az idei Szürkemarha Pörköltfőző Versenyen, a „Kalocsai Juhász” nevű csapat végzett az élen.

A Paprika Fesztivál adott alkalmat arra, hogy a helyi Szent István Paprika Lovagrend új tagokat fogadjon soraiba, melyet az idei esztendőben - jogelődjei által - fennállásának 80. évfordulóját ünneplő Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. hívott életre. A tűzpiros talárt, az ízlelési vizsgát követően Tarnai Vince 35 hektáros családi gazdálkodó és Tógyer Gyula, a tiszaújvárosi Sziget csárda vezetője ölthette magára, annak elismeréséül, hogy az elmúlt évtizedekben hozzájárultak a kalocsai paprika hírnevének öregbítéséhez.
A szombati napot az Apostol együttes koncertje mellett, a Megarox Társulat, a NoLimit, ill. a B52 zenekarok fellépése és hajnalig tartó bál zárta.
Talán nem kell nekünk sem apostolokká válnunk ahhoz, hogy biztosak lehessünk benne; a tűzpiros fűszer az elkövetkező években is fel fogja paprikázni a hangulatot Kalocsán, mely fesztiválra immár a világ minden tájáról érkeznek látogatók.      

Kalocsa megállapodott az „atomvárossal”

Stratégiai szövetséges lett Paks és Kalocsa. Az erről szóló együttműködési megállapodást a Paprikafesztivál nyitónapján írta alá Bálint József kalocsai, illetve Süli János paksi polgármester.
A tervek szerint a Paks II. beruházás sikeres megvalósulása érdekében – aminek során híd épül a Dunán a két város között -, összehangolják a települések fejlesztési lehetőségeit. A vízi turizmusnak jelentős szerepet szánnak az együttműködésben, amiben kulturális életre és a sportra is kiterjed. A remények szerint a vállalkozások és a civil szervezetek számára között is erősödhet a kapcsolat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!