Kultúra

2016.08.27. 11:10

Országos évadnyitás

A 120 éves kecskeméti Katona József Színházban Hoppál Péter államtitkár nyitotta meg tegnap a 2016/2017-es országos színházi évadot.

Mihályka Gyula

Cseke Péter direktor köszöntőjében utalt a Kelemen László Kamaraszínházban tegnap megrendezett Párbeszéd a magyar színház jövőjéről elnevezésű konferenciára, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia és a kecskeméti Katona József Színház közösen szervezett. Hangsúlyozta, valódi párbeszéd alakult ki. Úgy vélte, jó úton járnak, s a legjobb eredményeket csak együtt érhetik el.

– Muszáj, hogy ez a színes közeg, a művészi szabadság megmaradjon. Ha a felmerülő problémákat továbbra is együtt, egymással próbáljuk megoldani, akkor bármilyen kicsi is a mi szakmánk, hosszú távon baj nem érheti – hangsúlyozta Cseke Péter.
Szemereyné Pataki Klaudia polgármester arra hívta fel a figyelmet: több szempontból is kiemelkedő ez az év, hiszen idén ünnepeljük a kecskeméti színház 120 éves fennállását és ebben az évben emlékezünk meg Katona József születésének 225. évfordulójáról.

– Katona József hagyatékának örököseiként nemcsak történelmi kötelességünknek, de szívügyünknek is érezzük a magyar kultúra sorsát és jövőjét, mint identitásunk egyik legerősebb és leghatásosabb kifejező eszközét. Ez sarkall minket arra, hogy egyre többet és többet tegyünk a kultúráért. És mi lehetne erősebb kifejezési forma, mint a színművészet, amely nekünk, embereknek, rólunk emberekről szól – mondta köszöntőjében a polgármester.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár megköszönte Kecskemétnek az országos évadnyitó és gála megrendezését. Az államtitkár évadnyitó beszédében hangsúlyozta: a közönség és a kormányzat is figyel a színházi szakma szavára.
– 2014-ben kultúrpolitikánk alapvető célkitűzése az volt, hogy a gazdaság stabilizálása után a kulturális szférában is jöjjön el a gyarapodás ideje, kezdődjön el a minőségi építkezés szakemberek bevonásával. A társadalom jólétéhez az alapvető szükségletek után közvetlenül a kultúrához való hozzáférés örömforrást, kikapcsolódást, gondolatiságot jelentő lehetősége is hozzá kell, hogy járuljon – mondta Hoppál Péter.
Titokban néhányan reménykedtek abban Kecskeméten, hogy a nagy esemény apropóján Hoppál Péter mond valami bíztatót a kecskeméti teátrum nemzeti színházi státuszának lehetőségéről és a 30 éve rekonstruált kecskeméti színház épületének felújítási esélyeiről. Ezekről egyelőre nem volt szó, viszont elhangzott, hogy két vidéki kőszínház is megújulhat: a debreceni 6 milliárd, a kaposvári pedig 9 milliárd forintból. – Haladunk lépésről lépésre – mondta az államtitkár.

Schneider Zoltán kapta meg a Kaszás Attila-díjat

Az évadnyitóhoz kapcsolódva Gábor Miklós grafikáiból, rajzaiból nyílt kiállítás tegnap a kecskeméti Katona József Színház Nézőtéri Galériájában. A tárlat rendezője Gábor Júlia, Gábor Miklós lánya és Szigethy Gábor színháztörténész, rendező. Az évadnyitó gála műsorában adták át a Kaszás Attila-díjat. Az idei nomináltak Csankó Zoltán (Győri Nemzeti Színház), Spolarics Andrea (Budaörsi Latinovits Színház) és Schneider Zoltán (Radnóti Színház) voltak. Az idei díjazott Schneider Zoltán lett. A látványos gáláról a kecskeméti társulat gondoskodott, melyet Rusznyák Gábor főrendező álmodott meg és állított színpadra.

 

Mihályka Gyula -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!