Kultúra

2016.06.20. 20:55

Első alkalommal rendezik meg a Barackpálinka és Borfesztivált

Holnap kezdődik és vasárnapig tart az első Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál a főtéren. A népszerű borutcát új köntösbe öltöztetik, és nem mindennapi programokkal népszerűsítik a kulturált bor- és pálinkafogyasztást.

Sebestyén Hajnalka

– Honnan jött az ötlet, hogy a megújult fesztivál fókuszába a barackpálinka is bekerüljön? – kérdeztük Bak Lajost, a szervező Hírös Agóra ügyvezetőjét.
–  Szeretnénk feleleveníteni a városhoz oly sok szállal kötődő Barackpálinka-főzés hagyományait. Így a fesztiválunk programja a hirös város és térségének gyümölcstermesztő, pálinkafőző, borkészítő, vendéglátó hagyományaira épül. Nemcsak gasztro élvezetekre számíthat a közönség, hiszen egyházi és történelmi szempontból is felelevenítjük a múltat.

– Milyen egyházi vonatkozása van a barackpálinkának?
– A nyitó rendezvényen erre is választ kaphatnak a fesztiválra érkezők. A pálinkafőzők védőszentjéről elnevezett Szent Miklós templomban rövid szentmisével egybekötött áldáson vehetnek részt a pálinka és borrendek, valamint a kiállítók. Ezt követően a Nagytemplomban található „Barackos” Mária oltárnál az alföldi emberek régi szokásait, a jó termés érdekében mondott fohászait idézzük fel terményáldás keretében. Emellett a Hírös Agórában a pálinka- és borfogyasztáshoz használt korabeli eszközöket is megtekinthetik az érdeklődők a Katona József Múzeum leletei jóvoltából.

– A borutcában hány kiállító nedűit kóstolhatják meg a fesztiválozók?
– Az ország különböző történelmi borvidékeit képviselve több mint 50 borász, valamint 10 pálinkaház mutatkozik be. Ezeken belül is, elsősorban a Kunsági Borvidék borászaival találkozhatnak a borutcába érkezők.

– Versenyeztetik is az italokat?
– Szakmai zsűri értékeli majd a „pálinkapárbajra” nevezett barackból készült nedűket, valamint megválasztják a kiállítóktól érkezett borok közül a fesztivál vörös, rosé és fehér borát, rögtön a nyitó napon.

– Hányan foglalhatnak majd helyet a borutcában?
– Idén újdonság, hogy szellősebbre hagyjuk a teret, csak egy oldalt állnak majd a faházak. Így egyszerre akár ezren is leülhetnek.

– Látva a gazdag programsort, több újdonságra is számíthatnak a fesztiválozók. Kiemelne néhányat!
– A főtéren felállított színpadon kora délutántól kezdődően számos művész, népzenész és ifjú tehetség lép fel, akik között most újdonságként a kecskemétiek kapnak hangsúlyosabb szerepet. Kialakítunk egy Gyermek és Ifjúsági Kertet a Luca szökőkútnál a Barackligetben. Szombaton debütál az első Hírös Heroes Con, azaz az első Hősbemutató. Így senki ne csodálkozzon, ha ezen a napon a borutcában feltűnik Superman, Batman vagy éppen Toldi Miklós.

– Mindenképpen szót érdemel, hogy lesz házirendje a fesztiválnak. Mit tartalmaz a szabályzat?
– A célunk, hogy betartassuk a kulturált bor- és pálinkafogyasztást. Így aki nem tartja be a házirendet, azt eltanácsoljuk. A szabályzat kitér a borospoharak használatára, a nyitva tartásra, a háziállatok behozatalának rendjére, a tisztaságra, és még sok egyébre. A honlapunkon bárki előzetesen elolvashatja, illetve a helyszínen is kifüggesztjük.

– A fesztiválnak lesz egy szakmai vonulata is.
– Az agráriumhoz, a gyümölcs – kiemelten a barack és a szőlő – termesztésének kutatásaihoz kapcsolódó szakmai konferenciát tartunk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével. Emellett az idén fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Mathiász János Borrend is tart egy szakmai előadást.

– A fesztivál bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatba is?
– Igen, bízunk benne, hogy az éjszakai kalandorok a mi programjainkat is felkeresik, ezzel is színesítve élményeiket.

 

Sebestyén Hajnalka -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!