Kultúra

2016.05.05. 18:57

Soltvadkerten kiváló minőségű borokat zsűriztek

A napokban rendezték meg huszonegyedik alkalommal az Országos Cserszegi Fűszeres és V. Irsai Olivér Bor-és Párlatverseny Soltvadkerten.

Barta Zsolt

A verseny főrendezője a Soltvadkerti hegyközség, a Kunsági Borvidék, a helyszínt pedig és Soltvadkert Önkormányzat biztosította.
A megméretésre 139 nevezés érkezett az ország nagyon sok borvidékéről. A cserszegi fűszeresekből 68-, az Irsai Olivérből 36-, pezsgő és gyöngyöző borból 6, pálinkából pedig 29 mintát értékelt a zsűri. Kállay Miklós nyugalmazott egyetemi professzor a verseny után nagyon jó jelnek értékelte a tényt, hogy évről-évre több mintával neveznek a termelők és a borok minősége is egyre magasabb. A bírák, akik három bizottságban minősítettek, szigorúak és korrektek voltak. A minták ötöde kapott arany érmet. Aki időben végezte a betakarítást, az jó minőségű bort készíthetett, mondta a professzor.

Zilai Zoltán a Magyar Borakadémia elnöke az egyik bizottság elnökeként azt hangsúlyozta, hogy nagyon jó minőségű borokat minősíthettek, problémás tétel alig volt. Ezeknek az illatos boroknak komoly lehetőségeik vannak a külföldi piacokon. Az akadémia elnöke szerint az irsai és a cserszegi belefér abba a négy-öt borba, melynek reprezentálnia kell a jövőben a hazai borvilágot külföldön. A klimatikus viszonyok alapján erre nagyon jók az esélyeik. Véleménye szerint a jövőben meg kellene keresni azokat az európai borvidékeket, ahol szintén készülnek illatos borok és egy nemzetközi verseny keretében kellene megméretni a hazai termékeket. Dr. Bakonyi László – az évekkel ezelőtt elhunyt Bakonyi Károly cserszegi fűszerest nemesítő fia – évek óta zsűrizik Soltvadkerten. Az aranyérmes borokról az volt a véleménye, hogy azok csodálatosak voltak. Akik a legjobb borokat készítették, azok előtt le kell emelni a kalapot.

Kiemelkedő borok a versenyen:
 
A legjobb cserszegi fűszeres bor elismerést szigetmártoni Gál Szőlőbirtok és Pincészet (Kunság) kapta.
A legjobb Irsai Olivér bor cím a Feind Borházé (Balatonfőkajár).
A legjobb cserszegi fűszeres párlat Kunság-szesz Zrt (Kiskőrös)
A legjobb Irsai Olivér Párlat elismerést Horváth Tamás (Balatonvilágos) kapta.
A verseny legjobb desszert bora Frittmann Testvérek Kft. (Soltvadkert).
A verseny legjobb pezsgője: Royalsekt Zrt. Szent István Muskotály (Izsák)
A társadalmi zsűri legjobbnak bora: DANUBIANA Borkereskedő és Termelő Kft, (Tolnai Borvidékről)
A Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának Különdíja: Lantos Borászat, Soltvadkert

 

Címkék#soltvadkert
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!