Kultúra

2016.05.20. 12:52

Olvasói vendége volt Vadas Zsuzsa

A kissolti nyugdíjas egyesületnél vendégeskedett Vadas Zsuzsa író, újságíró. Ki nem fogyott a régi és mai történeteiből. Legfőbb tanulságuk, hogy a szabadságért meg kell ugyan dolgozni, de megéri.

Popovics Zsuzsanna

Több mint ötven éve indult újságírói pályája. Vidéki lapoknál kezdte, dolgozott a Magyar Rádiónál, majd a Petőfi Népénél lett főmunkatárs, egyben a lap budapesti tudósítója – kezdett a történetmesélésbe a szerdai rendezvényen Zsuzsa. Férjével, Radó Gyula televíziós és filmrendezővel együtt kerültek Kecskemétre. Előbb albérletben, majd a szerkesztőség fölött lévő lakásban laktak. Radó Gyula a filmforgatások kapcsán sokat volt távol, Zsuzsa éjjel-nappal dolgozott. Ha nem írt, akkor bejárt a Kéttemplom közben lévő nyomdába, ahol nem egyszer saját maga rakta „tepsibe” cikkei ólombetűt.

– Akkor már működött a kecskeméti tévéstúdió. A tévések nehéz felszereléssel járták a várost, autójuk nem lévén, fiákeren. A kocsit húzó ló szemellenzőjén felirat hirdette: „Bács-Kiskun megyei filmhíradó”. Amikor Kádár elvtárs Kecskemétre készült, és a megyei első párttitkár előzetes terepszemlét tartott, be is hívta a férjemet a stúdiótól, hogy ez így nem járja!

Kecskemét akkoriban egy bohém tanya volt – folytatta a vendég. A politikai és egyéb ügyek miatt a fővárosból kiutasított értelmiségieket befogadta a város. Ebben jó példával járt Radó Vilmos színigazgató. Így történt, hogy Udvaros Dorottya édesanyja, édesapja is a kecskeméti Katona József Színházban dolgozott. Az akkor kislány Dorottyára Vadas Zsuzsa is vigyázott a színházi próbák alatt.

A városban, a megyében szerzett élményeit egyik könyvében is megörökítette az írónő. Solthoz is fűződik egy meghatározó szakmai emléke. Történt, hogy a Solti Állami Gazdasághoz vezette útja. Egy olvasója a solti „nagy szarvas” megnézésére invitálta a településre. Mint kiderült, az állami gazdaság akkori vezetője a munkások háza elé hordatta a tehenészetből a trágyát, így bosszulva meg az emberek zúgolódását az alacsony fizetések miatt.

Vadas Zsuzsa kikérdezte az érintett családokat, majd az igazgatót. Utóbbi megfenyegette, hogy nem csak az újságtól, de még az országból is ki lesz utasítva, ha megírja a cikkét. Az írás elkészült, de a Petőfi Népében nem jelenhetett meg. A Magyar Ifjúság viszont leközölte, amiből országos botrány lett.

– Mindezt azért mesélem, hogy rámutassak: az a szabadságot, amiben élek, nem kaptam ingyen. Mindenki más is csak saját magának tudja megteremteni, hogy azzal foglalkozzon, amit leginkább szeret, hogy ne kényszer legyen a munkája, az élete – mondta Zsuzsa.

A házgazdák részéről Hegedűs Józsefné Marika köszöntötte a vendéget, többen vittek neki virágot, apró ajándékot. Kovács János saját versét olvasta fel, hamarosan megjelenő első verseskötetéből.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!