Kultúra

2016.05.29. 11:07

Bajuszfesztivál Kunszálláson

Szentpétery István háromszoros bajuszkirályt Tarjányi Tamás váltja a bajuszosok trónján. A félegyházi fiatalembert szombaton választották Kunsági Bajuszkirálynak Kunszálláson, ahol nyolcadik alkalommal rendezték meg a Kunsági Bajuszfesztivált a Falvak Éjszakája keretében.

V. P.

A hagyományőrző eseményen több kategóriában – bajusz-szakáll, kifent, természetes, és magyar bajusz – is elindulhattak a versenyzők. A zsűrinek nem volt könnyű objektív döntést hoznia szubjektív kérdésben.

Harminckilenc bajuszos közül kellett kiválasztaniuk a Kunsági Bajuszkirályt.
A nyolcadik Kunsági Bajuszfesztivál vendégeit Szilágyi Péter a Magyar Bajusz Társaság elnöke köszöntötte. Elmondta, a társaságot kilenc alapító taggal 2008-ban hozták létre azzal a céllal, hogy bemutassák a magyar bajusz és a bajuszviselő magyarok múltját és jelenét. Ugyanakkor a hagyománytisztelő bajuszviselet népszerűsítésével is segíteni szeretnék a megtépázott magyar önbecsülés és az egészséges nemzeti büszkeség helyreállítását. A társaságnak jelenleg 35 tagja van.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Tarjányi Tamás lett a bajuszkirály
[/caption]

A bajuszversenyek kezdetéről elmondta, a kutatások szerint Dél-Olaszországból ered, ahol 1965-ben egy állatorvos találta ki, hogy a környékbeli szépbajuszú embereket a település hölgyei bírálják el. Így kezdődött el a bajuszfesztivál sorozat, ami már 42. versenynél tart. Ez a verseny hamar megfertőzte a német bajuszosokat, akik útjára indították a nemzetközi versenyeket, 12 kategóriát találtak ki, köztük a magyar bajusz kategóriát is.

A magyarországi bajuszversenyek ötletgazdája a kiskunfélegyházi Gulyás László volt, az első fesztivál megszervezése is a nevéhez fűződik. 2007 óta lelkes szervezője ennek a versenynek. Az első megmérettetésen 17 bajuszos zsűriztette a bajszát. A szombati versenyre harminckilencen neveztek, idén egyetlen versenyző érkezett külföldről.

Bajuszomra mondom

A Magyar Bajusz Társaság fennállása óta közel 700 bajusszal kapcsolatos szólást gyűjtött össze. Közülük minden versenyző elmondhatta a kedvencét. Néhány ezek közül: A férfi bajusz nélkül, olyan mint a nő bajusszal. Ritka, mint a magyar bajusz nélkül. Lóra farok, vitézre bajusz illik. Nincsen bajszod, olyan vagy mint anyád. Kocsis nincsen ostor nélkül, magyar ember bajusz nélkül. Bajuszáról másodszor iszik a magyar. Aki a bajuszt szereti, rossz asszony nem lehet. Bajusz, szakáll férfi embernek dukál. Bajusz alól édes a csók. Nem is ember az, aki ezt a kicsi szőrt el nem bírja. A bajusz vág, mint a balta. Ott kezdődik az ember, ahol a bajusz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!