Kultúra

2016.04.19. 20:18

Tizenkét diák az országos döntőben

Tizenkét diák képviseli Bács-Kiskunt a ma befejeződő Szakma Sztár Fesztiválon, melyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kilencedik alkalommal rendez meg 40 szakmában Budapesten a Hungexpo területén.

Barta Zsolt

Szakmát tanulók versenye a budapesti Hungexpón

Fotó: Kovács Tamás

A rendezvény hétfői megnyitóján Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár kiemelte: reményeik szerint a duális képzésben bevezetett új intézkedésekkel 2018-ra a jelenlegi 55 ezerről 70 ezerre emelkedik a képzésben résztvevők száma. Várhatóan 8 ezerről 20 ezerre nő a gyakorlati képzésnek helyet adó gazdálkodó szervezetek száma.
Parragh László, az MKIK elnöke a megnyitón elmondta: idén mintegy 5200 diák jelentkezett a versenyre, ezután minden szakképesítésben válogatókat rendeztek, erre 451 versenyzőt hívtak meg.

A válogatóból 214 diák került be a versenyek országos döntőjébe 110 oktatási intézményből. Bajáról, a Jelky András Szakközépiskolából 5 diák négy szakmában – ács, asztalos, épület- és szerkezet lakatos, női szabó – vett részt a döntőn. Két diák – egy eladó és egy logisztikai ügyintéző – a kiskunhalasi Kossuth Lajos Szakközépiskolából és a II. Rákóczi Ferenc középiskolából versenyzett a legjobbak között. A Kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskolából két szerszámkészítő és két mechatronikus technikus diák küzdött a jó helyezésért. A Kecskeméti Széchenyi Szakközépiskolát egy cukrász diáklány képviselte.

A megyei iparkamarák sok ezer pályaválasztás előtt álló általános iskolás diákot szállítottak a helyszínre, akik testközelből érezhették át a verseny izgalmát, miközben betekintést nyertek a szakmák rejtelmeibe. Bács-Kiskunból Bajától Kecskemétig 800 diákot utaztatott a kamara a három nap alatt a fővárosi országos döntőre.

 

Barta Zsolt MTI Fotó: Kovács Tamás -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!