Kultúra

2016.04.11. 17:49

Jordán Tamással szavaltak a kunszentmiklósi diákok

Idén Kunszentmiklósra is eljutott a Nagy versmondás-A 12 legszebb vers mozgalom. A Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola több mint 600 diákja és tanára szavalta együtt Jordán Tamás, Kossuth- és Prima Primissima- díjas színész, rendező, színházigazgató irányításával József Attila Születésnapomra című versét a költészet napja alkalmából az iskola udvarán.

Koós Kata

– Fűzfa Balázs professzorral már nagyon régen műveljük ezt a küldetést. Mindig örülünk, ha újabb és újabb közösségekhez tudunk eljutni, nagyon szeretjük csinálni. E jeles ünnepen pedig még nagyobb boldogságot okoz számomra a Nagy versmondás – fogalmazott Jordán Tamás, aki hétfőn a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola 600 diákjával és tanárával közösen szavalta el József Attila Születésnapomra című versét a költészet napja alkalmából az iskola udvarán. A színművész nagy rutinnal rendelkezik a neves költő műveinek előadásában.

– Most szenvtelen leszek, de olyan gyakran adtam már elő József Attila költeményeit, hogy néha arra gondolok, ez már nem is ő, hanem én magam vagyok. Csodálkozom, hogy más néven jegyzik ezeket a verseket, holott régóta az enyémek. Ezért is lesz József Attila örök érvényű, mert minden sorában és a sorok között is ott van, ami valamennyiünkben közös. Legyen szó a szeretetéhségről, a magányról, elveszettségről vagy éppen a félelemről – közölte. Nézetei szerint a költészet egyre nagyobb népszerűségnek örvend a mai fiatalok körében.

– Immár a harmincadik Nagy versmondás környékén vagyunk, és eddig mindenhol azt tapasztaltuk, hogy nagyon lelkesen csinálják a fiatalok. Sőt szerintem szépen lassan az internet és a közösségi oldalak világába is befurakodik a költészet. Talán nem ment ki a divatból, ami az én korosztályom számára még nyilvánvaló volt, hogy a versekkel lehet például udvarolni is - mondta Jordán Tamás mosolyogva.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Galériánkért kattintson a képre! Fotók: Bús Csaba
[/caption]

A Nagy versmonás mellett az iskolában más programokkal is készültek József Attila születésnapjára. A tanórák közti szünetekben Török László, az intézmény magyartanára és a rendezvény programfelelőse megzenésített József Attila verseket adott elő gitáron, valamint csapatjátékon keresztül próbálta még közelebb hozni a gyerekekhez a neves költő munkásságát.

A Nagy versmondás – A 12 legszebb vers

A mozgalmat Jordán Tamás, Kossuth- és Prima Primissima- díjas színművész, rendező, színházigazgató és Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, tanár, tankönyvíró indította 2008-ban. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar költészet értékére, valamint hogy a közös versmondás által a résztvevők közelebb kerülhessenek a napjainkban egyre inkább háttérbe szoruló líra világának különleges szépségére.

–Az iskola területén 11 tárgyinstallációt helyeztünk el.  Minden osztály kapott egy listát, mely József Attila verscímeket tartalmazott. A játék lényege az volt, hogy kitalálják, melyik installációhoz melyik cím passzol – magyarázta Török László. – Direkt nem készítettük egyszerűre az installációkat, hogy a diákoknak gondolkodniuk kelljen, mire utalhat például egy tükör és egy hatarcú kocka. Leguggoltak, belenéztek a tükörbe, és máris tudták, hogy A hetedik című vers a megoldás. Nem tiltottuk, hogy verseskötetet vagy akár okostelefont használjanak. A fontos az volt, hogy tudtukon kívül csaljuk be a gyerekeket a málnásba, és vegyük rá őket, hogy verseket olvassanak – tette hozzá.

A költészet napja alkalmából a szervezők kiállítást rendeztek Szabolcsi Erzsébet fotóiból és verseiből az intézmény aulájában. A „Vers és kép” című tárlattal a tavaly októberben elhunyt tanárnőnek állítottak emléket az iskola tanárai és diákjai.

A programsorozatot Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész „Élményközpontú irodalomtanítás a harmadik évezredben” című előadása zárta. 

 

A mozgalmat Jordán Tamás, Kossuth- és Prima Primissima- díjas színművész, rendező, színházigazgató és Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, tanár, tankönyvíró indította 2008-ban. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar költészet értékére, valamint hogy a közös versmondás által a résztvevők közelebb kerülhessenek a napjainkban egyre inkább háttérbe szoruló líra világának különleges szépségére. Galériánkért kattintson a képre! Fotók: Bús Csaba -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!