Kultúra

2015.12.04. 21:40

Színházi eseménnyé szőtt problémák

A fiatalokat érintő társadalmi és szociális problémákat tárta a félegyházi középiskolások elé a sepsiszentgyörgyi Osonó Színház csütörtökön a Móra Ferenc Művelődési Központban, ahol az Ahogyan az víz tükrözi az arcot című darabjukat mutatták be. Az előadással a helyi önkormányzat és a Kreatív Mozaik Alapítvány ajándékozta meg a diákokat.

Vajda Piroska

A sepsiszentgyörgyi Osonó Színház 420. alkalommal mutatta be az Ahogy a víz tükrözi az arcot című előadását. A társulat eddig három kontinens, 22 ország, 170 városban vendégszerepelt. A darab születéséről Farkas Misi, a színház vezetője mesélt a diákoknak. Mint mondta, négy évvel ezelőtt táborba hívták a fiatalokat és arra kérték őket, hogy próbálják megfogalmazni azokat a problémákat, amelyeket érzékelnek, megélnek a társadalomban, a világban, a családjaikban, az iskolában. Így 72 különböző témát vetettek papírra. Többek között a válást, a terhesség megszakítást, a munkanélküliséget, a munka miatt külföldön dolgozó szülőket, és otthonhagyott gyerekeket.

– Előadásunk dokumentarista jellegű, amelyben a magányos gyerekek, a tehetetlen szülők, a kiszolgáltatott fiatalok és persze saját magunk történeteit szőttük színházi eseménnyé, folyamatosan keresve a magunkkal, nézőinkkel és az Istennel való találkozás lehetőségét. Hosszú beszélgetéseink és egyéni megnyilatkozásaink eredménye egy közös forgatókönyv lett. Ennek színházi térbe helyezésekor megtapasztaltuk a közösségi alkotás és határaink feszegetésének élményét, létrehozva lelkünk rezdüléseinek derűs vízióját és megmutatva arcainkat, ahogyan a víz tükrözi azokat – fogalmazott a rendező, aki társaival együtt az előadás végén levezetésként közös beszélgetésre invitálta a középiskolásokat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!