Kultúra

2015.11.13. 06:49

Amerikai családi drámát rendez Zsótér Sándor

Ismét Kecskeméten rendez Zsótér Sándor. A Macska a forró bádogtetőn című darabot pénteken mutatják be a Ruszt József Stúdió Színházban. Tennessee Williams drámája egy család egy estéjét veszi górcső alá.

Popovics Zsuzsanna

<extra>– Most tartunk ott, ahol az amerikai családok hatvan éve?
– Nem, ezt nem hiszem. Én most tartok ott, hogy kaptam egy lehetőséget megrendezni a Williams-darabot.

– Nem éppen idilli családképet rajzol a szerző: gyűlölet, testvérharc, hazugság jelenik meg a színpadon.
– És mindemellett szeretet, vágy az örökségért, betegség, gyermekvárás. Minden családban van ilyen.

– Mitől lesz magyar, mitől lesz „miénk” a történet?
– Apja, anyja mindenkinek van, jó esetben testvére is. Ha nagyon szerencsés, van férje vagy felesége. Innentől nem a náció a kérdés, hanem maga a feszegetett probléma. A darabban van apa, anya, két fiú, két sógornő. A családfő tehetős ember, aki az élete végéhez közeledve számot vet azzal, hogy mi érte meg és mi nem. A történet minden apró részlete létezik a mai Magyarországon.

– Hova tűnik a szeretet a kapcsolatainkból? A szerelem múló dolog, de például az anya-gyerek kapcsolat sem magától értetődően szeretetteljes.
– Az amerikai társadalmi drámák rendre hasonló szituációkat feszegetnek. Egy anya nem feltétlenül szereti a gyerekét. Ha több gyereke van, az egyikre jobban odafigyel, míg a másik több kudarcot és sérelmet szenved el. A mellőzés haragot szül, a harag bűnt, a bűn pedig bűntudatot. Ebből a mókuskerékből nem nagyon lehet kiszállni. Próbálkozni persze lehet. Aki meg sem próbálja, annak is nem hiányzik, hogy másként élje az életét. Aki másra vágyik, de nem változtat, az pedig egyre csak őrli magát. Mindenki olyan tükörbe néz, amilyenbe akar.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Galéria
[/caption]– Megoldásokat is kínál a darab?
– Dehogy! Akkor nem színdarab lenne, hanem mesejáték. Mi se tudjuk a jó megoldást, csak tippelünk, hogy merre, hogyan kellene változtatni. Rájöhetünk ugyan a csapdákra, de nem biztos, hogy képesek leszünk úrrá lenni rajtuk. Ez kegyetlenül kemény meló, mivel a felismerés és a valóságos cselekvés két különböző dolog. Az írónak, színháznak az a dolga, hogy tudósítson az életről. Nem kell semmit hozzátenni, sem megítélni. Ez inkább a néző dolga. Ettől közös játék a színház.

– Felnőtteknek szánják a darabot. Hány évtől pluszos?
– Szerintem 16-17, bár számomra a kamaszok tökéletesen kiismerhetetlenek. A gyerekméretű, ám felnőtt fiatalok megérthetik a darab által felvonultatott problémákat.

– Többedszer rendez Kecskeméten. Szívesen jön a társulathoz?
– Boldogan dolgozom velük, szeretem, amit csinálnak.

– A társulat egy része premierre készül, egy másik része Moszkvában vendégszerepel. Szurkol a nekik?
– Egyáltalán nem. Magunknak szurkolok.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Zsótér Sándor
[/caption]Hatvan éve mutatták be

Amerikában hatvan éve mutatták be a darabot. Szerzőjét 1955-ben Pulitzer-díjjal jutalmazták.
Az előadás 16 éven felülieknek ajánlott. Főbb szerepekben: Trokán Nóra, Szemenyei János, Bognár Gyöngyvér, Csombor Teréz, Kertész Kata, Nagy Viktor, Szokolai Péter.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!