Kultúra

2015.10.13. 09:05

Átadták az Év olvasója díjakat

Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat zárásaként szombaton adták át az Év olvasója, gyermekolvasója, betűbölcsise és az Év könyvtári segítője díjat a félegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Vajda Piroska

Öt éve indította útjára a félegyházi könyvtár az Év olvasója díjat. A kezdeményezéssel szeretnék kifejezni megbecsülésünket mindazoknak, akik valamilyen formában kiemelkedően részt vesznek könyvtár mindennapi életében, azoknak, akik évek óta hűséges látogatóik, illetve azoknak, akik ebben a rohanó világban rendszeresen járnak könyvtárba és olvasnak könyveket – fogalmazott köszöntőjében Kállainé Vereb Mária intézményvezető. Elmondta, a díj odaítélésekor azt mérlegelték, hogy ki hány könyvet kölcsönzött az adott évben, milyen rendszeresen látogatott el az intézménybe és azt is, hogy időben visszavitte-e a kivett olvasmányokat.

Ezek alapján az Év Olvasócsaládja díjat a Tóth-Szabó család kapta, akik szorgalmas látogatói a könyvtár gyermekprogramjainak. Elsősorban a Betűbölcsinek és a Családi Szombat Délelőtt programsorozatnak. Az Év Gyermekolvasója díjat Nemcsok András nyerte el. A tízéves fiú kölcsönözte ki a legtöbb könyvet a Gyermekbirodalomból az idei esztendőben. Édesanyja segítségével és irányításával lett „igazi könyvmoly”. Szereti a természeti, állatos, madaras könyveket de a Vackor meséken keresztül jutott el a Focis regényekhez. Mostanában az Egy Ropi naplója című sorozatot és Geronimo Stilton könyveket kölcsönöz – hangzott el a díj átadásakor.

Az Év Betűbölcsisének a kétéves Lukács Almát választották, aki zsenge kora ellenére rendszeres látogatója a könyvtár rejtélyes Gyermekbirodalmának, amelynek ma már minden zegét-zugát jól ismeri. A mosolygós kislány nagyon szereti a meséket, de azt még jobban, ha egy-egy mesehőst a könyv lapjai közül kilépve báb formájában, személyesen is megismerhet. A könyv és a könyvtár szeretetét kedves mosolyukban látjuk viszont – fogalmazott az könyvtár igazgatója.

Az Év Könyvtári Segítőjének Zsirmik Istvánt választották, aki rendszeresen fellép a Gyermekbirodalom rendezvényein. Különleges mesékkel, még különlegesebb hangszerekkel varázsolja el a meseszerető közönséget. Mindezt önként és társadalmi munkában vállalja. Emellett minden évben adományával támogatja a Wass Albert felolvasónapot, valamint ötleteivel és kiterjedt kapcsolatrendszerével segíti a könyvtári rendezvények szervezését.
Az Év Olvasója Varga Lajos Istvánné lett. Marika néni közel egy évtizede rendszeres olvasója a félegyházi könyvtárnak. Az igényes szórakoztató irodalmat kedveli. Leginkább a romantikus irodalmat és a bűnügyi történeteket szereti olvasni. Az utóbbi években betegsége miatt lánya, Marianna segíti a könyvek kölcsönzésében. Minden hónapban 10 könyvet visz édesanyjának, kihasználva ezzel az egyszerre kölcsönözhető dokumentum keretet, s a határidőt tartva jön az újabb könyvekért. A könyvtár statisztikája alapján a felnőtt olvasók közül az idei évben Marika néni kölcsönözött a legtöbb könyvet, szám szerint 96 dokumentumot, kiérdemelve ezzel az Év Olvasója díjat Kiskunfélegyházán.

Több mint 6500 programot regisztráltak

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2006 óta sokféle hagyományt követve, de tartalmában mindig megújulva igyekszik ráirányítani a lakosság figyelmét a könyvtárakra. Az évente változó, de mindig egymásra épülő tematika, a különböző korosztályok eltérő igényeire és érdeklődésére, a bennünket körülvevő gyors változásokra figyelés tette a szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozatává ezeket az október eleji napokat. 2014-ben már 5334 programon 230 ezer fő vett részt az ország 1251 településének 1461 intézményében. Ez a kiemelkedően magas szám a hazai könyvtári rendszer összehangolt működésének, az egyre tartalmasabb együttműködéseknek, a különböző könyvtártípusok összefogásának köszönhető. Idén több mint 6500 programot regisztráltak a könyvtárak.

 

Ezek is érdekelhetik