Kultúra

2015.10.10. 16:11

A jubileumi tárlat Európa legszebb ásványait mutatja be

Harmincegy ország különleges ásványait ismerhette meg ezekben a napokban a közönség a Kecskeméti Ásványgyűjtő Klub jóvoltából.

Sebestyén Hajnalka

A hazai és erdélyi ásványokat maguk gyűjtötték be a tagok, a többi ország ásványai azonban elsősorban csere vagy börze útján került tulajdonukba. Egy-egy ásvány értéke eléri a több tízezret, százezret is. A nemzetközi börzéken egy-egy különlegességért akár a több millió forintot is elkérhetnek.

– A Hírös Agórában immár 30. alkalommal rendez a klubunk kiállítást. Európa ásványai címmel tematikusan állítottuk össze az idei tárlatunkat. Különböző lelőhelyekről származó mintegy 500 darab ásványt mutatunk be  – kalauzolt el minket Zelei Gábor, a klub egyik legaktívabb tagja. – Sok különlegesség is helyet kapott. Például van smaragd Ausztriából, a ciprusi Trodosz hegységből pikrites bazalt, UV fénynél világító üvegopálok, kalcitok, valamint termésezüstök, a hazai ásványok közül pedig kiemelném a fluoridot és az azuritot. A mérete miatt pedig az erdélyi kvarc kalkopiritet csodálják meg sokan, mely egy különleges ásványtársulás.

Mint megtudtuk: az ásványgyűjtés drága dolog, már mint annak, aki komolyan gondolja. Az orosz ásványok az egyik legdrágább kategóriába tartoznak. Az orosz hegyi kristály nagyon keresett, magas hegyekben található, kibányászása igen költséges. A magasabb lelőhelyeken egyébként is szebbek az ásványok, és sokkal nagyobbak is. Míg egy gránát hazánkban ha már 5 centis, az jónak mondható, ugyanez Ausztriában akár 10 centi felett is lehet. A börzéken tízezreket, százezreket elkérnek egy-egy különlegességért, de a milliós nagyságrendek se ritkák, például egy magas tisztaságú smaragdért. A közelmúltban egy Budapesten megrendezett nemzetközi börzén egy Helidor 8458 euróért, azaz több mint 2,5 millió forintért kelt el.

– Az országban több ásványgyűjtő klub működik, a kecskeméti az egyik legaktívabb. A mi tagjaink évente átlagban nyolcszor mennek el gyűjtőtúrára, elsősorban a hazai és erdélyi lelőhelyeket keresünk fel, anyagi korlátaink miatt messzebb nem utazunk. Börzéken is megfordulunk, elsősorban a három nagy nemzetközi ásványfesztiválon. Ezen kívül van több kisebb börze is, legutóbb éppen mi tartottunk egyet. Jellemzően a kisebbeket azonban a nők „tartják el” az ékszer vásárlások miatt.
A csapat legközelebb e hónap végén utazik Polgárdiba. A működő kőfejtő hazánk egyik legkedveltebb lelőhelye. Ezen kívül népszerű még a Mátra környéke, főként Gyöngyös térsége, ahol szintén működő kőfejtők vannak. Természetesen valamennyi engedélyköteles, de ma már csak ezekben lehet a gyűjtőknek bányászni. A lezárt bányákban nagyon sok értékes ásvány található, de ezekhez már nem lehet hozzájutni, csak csere útján, vagy régi gyűjteményből, hagyatékból.

Az országban egyébként az egyik legnagyobb gyűjteménye Fuxreiter Andrásnak, a klub vezetőjének van. 6000 darabos gyűjteményével benne szerepel a TOP 10-ben, melyben a magángyűjtők mellett több intézmény is található.
– Én szerény 400 darabot tudhatok magaménak. Egyelőre ennyit tudok megfelelően tárolni. A legtöbb gyűjtőnek az anyagi lehetőségek mellett a tárolás jelent gondot, hiszen az ásványokat biztonságosan csak vitrinekben lehet őrizni.

Az ásvány szeretete

A kecskeméti ásványgyűjtő klubnak húsz állandó tagja van, de mindig vannak új belépők. Gyakori, hogy gyermekek csatlakoznak, akiket elkísérnek szüleik. A gyerekek később lemorzsolódnak, édesapjukat viszont annyira magával ragadja, hogy ő marad tag. A klubban minden alkalommal előadást is meghallgathatnak a résztvevők, elsősorban hazai ásványgyűjteményeket mutatnak be. A klub vezetői: Fuxreiter András és Nagy Szabolcs geológus, meteorit kutató.

 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik